söndag 18 december 2011

PILLER ELLER BRA MAT?

Förra året, det vill säga 2010 köpte vi i Sverige läkemedel för 25 574 miljoner kronor (Socialstyrelsen) !!!. En helt ofantlig kostnad. Det är naturligtvis både bra och viktigt att en del läkemedel finns. För en del personer är det livsavgörande. Men, det känns alldeles makalöst att vi ska behöva medicinera oss i så stor utsträckning.

Jag är av den uppfattningen att många av de sjukdomar vi lider av i dag har att göra med våra levnadsvanor. Framför allt äter vi fel (socker, vitt mjöl. mjölkprodukter, tillsatsämnen etc.) vilket bevisligen gör oss sjuka. Fel kost skapar inflammationer och inflammatoriska sjukdomar i våra kroppar. Läs gärna mer om det i exempelvis "The Inflammation Syndrom", "Matrevolutionen", "Anta din viktigaste utmaning" eller "Finn din energikod".
Det handlar också om annat än maten, exempelvis att vi stressar för mycket, sover för lite och tar oss på tok för lite tid till reflektion och återhämtning.

Ironiskt nog är det så att när vi äter "fel" mat, blir vi sjuka och mår dåligt. När vi blir sjuka behöver vi mediciner som gör att vi kan fortsätta att leva "normalt" och fortsätta att äta den mat som gör oss sjuka. Som ni såg av statistiken från förra årets läkemedelskonsumtion köper vi läkemedel för astronomiska summor. Jag har inte hittat någon statistik på hur mycket vi handlar skräpmat för per år i Sverige, men jag misstänker att även den summan blir astronomiskt stor.
Faktum är att "någon" tjänar massor med pengar på att vi äter skräpmat (som dessutom ofta är väldigt billig att framställa). Av skräpmaten blir vi sjuka och måste köpa mediciner som "någon" annan tjänar massor med pengar på. Det handlar om skattepengar, arbetstillfällen och säkert en massa andra saker också. Frågan är, om det finns ett tillräckligt stort intresse av att vi ska:

 1. äta bra mat och
 2. hålla oss friska så att vi inte behöver medicin?
Kanske är det så att det inte är ekonomiskt bra för Sveriges befolkning att äta bra och undvika mediciner helt enkelt. Kan det finnas något hemligt avtal mellan Livsmedels- och Läkemedelsverket???

Men å andra sidan kan du ta ansvar för din egen hälsa och se till att äta sådan mat som ger dig bra energi och håller dig frisk. För om inte DU tar ansvar för det, vem kommer då att göra det?

Bra lästips:

2 kommentarer:

 1. Nog är det viktigt att äta bra mat, MEN vad gör vi när maten inte innehåller det den ska innehålla beroende på odlingsmetoder etc. Tänk på den vackert röda tomaten som innehåller nära noll vitaminer p.g.a. att den skördas grön för att "hålla sig" under transporten hit till oss i norr.
  Våra inhemska grönsaker hur odlas de egentligen? Ja, vad ska vi äta egentligen för att slippa dra på oss olika sjukdomar. Hur ska vi leva?
  // Kikki

  SvaraRadera
 2. Hälsofokus - det ÄR svårt att äta RÄTT. Maten är ju mer en industri än det livsmedel det borde behandlas om. Jag väljer om möjligt ekologiskt, för då finns det inte en massa kemiskt "kollijox" och en massa onödiga e-nummer.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...