lördag 10 november 2012

BIKARBONAT - EN HÄLSOKUR

Bikarbonat
Vanligt bikarbonat, även kallat natriumbikarbonat eller natriumvätekarbonat är ett av kolsyrans salter. Det är den aktiva ingrediensen i bakpulver som vi har i våra bakverk för att de ska jäsa ordentligt.

Vad du kanske inte vet, och vad som har gjort mig riktigt nyfiken på bikarbonatets funktioner och förmåga är att det på olika sätt har använts för att bota och läka olika sjukdomstillstånd.

Bikarbonat är en helt naturlig produkt som finns i det mesta som växer. Dess funktion är att bibehålla en bra pH-balans i blodet, vilket är livsviktigt för oss. Med den förmågan har bikarbonatet används som "läkemedel" sedan länge. Tyvärr verkar vi ha "tappat bort" den kunskapen någonstans på vägen. I dag är kraven på vad som får kallas just läkemedel väldigt höga, och det kan vara en av anledningarna till att just bikarbonatet fallit i glömska. Men det behöver inte hindra oss från att använda bikarbonat för att hålla oss friska.

Studier från början av 1900-talet visar exempelvis att under ett utbrott av en allvarlig influensaepidemi klarade sig de som intagit bikarbonat undan influensan helt eller fick endast lindriga symptom.
Även för att förhindra eller lindra vanliga förkylningar har bikarbonat visat sig vara något att lita på.
Bikarbonatet har också en förmåga att neutralisera den sura magsaften, så en halv tesked bikarbonat i ett glas vatten kan råda bukt på magkatarr.
Att ta ett bad med bikarbonat i badvattnet (1dl till halvfyllt badkar) lär var vitaliserande på flera sätt. Bikarbonatet innehåller stora mängder koldioxid och när du lägger dig i badvattnen tar huden upp koldioxiden vilket vidgar blodkärlen och cirkulation till hud och muskler ökar. Blodets pH-värde kommer också att sänkas och det i sin tur gör att mer syre kommer ut i dina vävnader. Har du problem med värk i kroppen kan ett varmt bad med bikarbonat göra susen.

Andra områden där bikarbonat sägs göra stora och små underverk är:


Läs mer om bikarbonat:

Jag tycker själv att det här låter jätteintressant, och kommer att prova mig fram så smått. 

PS! Du har väl inte glömt bort att rösta på min blogg i tävlingen Sveriges Bästa Gröna Bloggar 2012 i kategorin Livsstil? En gång om dagen går det att rösta och jag tackar allra ödmjukast för hjälpen. Klicka HÄR för att lägga din röst på min och kanske också på några andra av dina favoritbloggar. Då är du med och tävlar om fina, gröna och sköna priser. TACK!

17 kommentarer:

 1. Jag hade verkligen ingen aning! Jag trodde att bikarbonat var något ... typ kemiskt. Då känns det helt plötsligt mycket bättre att baka bröd med just bikarbonat ju. :)

  SvaraRadera
 2. Jag har sett en hel del skriverier om bikarbonat, bra att du också tar upp det plus att du hänvisar till mera information i dina länkar.

  SvaraRadera
 3. Ja, det trodde jag också fram till alldeles nyligen Agneta. Tur att vi hela tiden lär oss nytt ;-).
  Visst är det spännande Kikki :-)!

  SvaraRadera

 4. Min pappa som hade magsår drack alltid ett glas vatten med bikarbonat när han " kände av" magen.
  Vi brukade också borsta tänderna med bikarbonat för att få dem riktigt vita. Det här var sådant man kände till redan då - på 50-talet. Jag kan också berätta att vi hade några droppar ättika i vattnet när vi sköljde håret. Det blev mycket blankt av det.

  SvaraRadera
 5. Hjälper bikarbonat mot reflux.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många får hjälp mot reflux/halsbränna om det tar ett glas vatten med bikarbonat.

   Radera
  2. Inte mot refluxen i sug. Refluxen är juni magsyra som kommer Upp igjen.MEN magsyra blir mindre frätande.

   Radera
  3. Sorry. sig och ju Ska det vara .
   Jag har flera språk på autocorect. Om den inte står på svenska blir det ibland fruktansvärt fel

   Radera
 6. hej hopp, jag bara testar om det funkar!

  kram Vesna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det gjorde det den här gången Vesna :-)

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Mystisk, att det verkligen fungerade. Vilket jag innan inte trodde på.

  SvaraRadera
 9. Bra att det fungerade! Bikarbonat är ju fullt naturligt, trots att det låter lite "kemiskt" och konstigt, och är en naturligt beståndsdel i våra kroppar som snabbt hjälper till att neutralisera en sur mage.

  SvaraRadera
 10. Bra att det fungerade! Bikarbonat är ju fullt naturligt, trots att det låter lite "kemiskt" och konstigt, och är en naturligt beståndsdel i våra kroppar som snabbt hjälper till att neutralisera en sur mage.

  SvaraRadera
 11. hade anfall av magkatarr igår, han inte gå till apoteket å köpa medicinen alla rekommenderade, tog en halv tesked bikarbonat i vatten, precis som du rekommenderar och pappa också gjort hela livet. Idag har ja inte känns av magkatarren alls, lite av ett mirakel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen! En gammal hederlig huskur som faktiskt fungerar.

   Radera
 12. Självklart kan huden INTE ta upp koldioxid!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...