onsdag 28 december 2011

D-VITAMINBRIST GER HÖGRE DÖDLIGHET


En ny svensk studie har påvisat ett samband mellan låga nivåer av D-vitamin och en ökad dödlighet hos de män som deltog i studien. De män som hade låg nivå av D-vitamin i kroppen löpte hela dubbelt så stor risk att avlida jämfört med dem på mediannivån.

Vi bildar D-vitamin av solljuset under de ljusa sommarmånaderna. Våra kroppar fungerar då som ett "batteri" som laddar upp nivåerna. Vi klarar sedan att leva på vårt D-vitaminförråd under några månader. När förrådet börjar sina märker vi av det på att vi bland annat blir:

  • Trötta
  • Deprimerade
  • Mer känsliga för värk.
  • Infektionskänsligare
Just denna studie påvisar inte att vi kan förlänga våra liv och må bättre genom att ta tillskott av D-vitamin. Det finns det dock andra studier som menar. Det alternativen du har att öka på din nivå av D-vitamin är följande:

  1. Se till att vistas ute i sol och dagsljus under de ljusa halvåret och då gärna exponera så stora delar av kroppen som möjligt för solljuset. En dagsdos på 30 minuter är bra och täcker dagsbehovet upp till fem gånger om. Under vinterhalvåret räcker inte solens strålar till att producera D-vitamin här på våra nordiska breddgrader. Då får vi åka på solsemester för att fylla på vårt D-vitaminförråd. Det bästa för oss är egentligen att  njuta av den svenska sommaren här och åka till sydligare och solrikare breddgrader någon gång under vinterhalvåret.
  2. Ät mat som innehåller mycket D-vitamin: fet fisk; lax, sill, makrill, ägg eller mejeriprodukter berikade med D-vitamin.
  3. D-vitamin som kosttillskott anser många vara ett mycket bra alternativ. Flera av mina kunder som har lidit av måttlig depression under vår eller höst har känt av en klar förbättring efter att ha tagit D-vitamin som tillskott. Livsmedelsverket rekommenderar för vuxna 10 mikrogram/dag. Andra kost- och hälsoexperter (Kostdoktorn exempelvis) menar att vi behöver betydligt mer för att det ska få effekt. Det talas om mellan 50 och 100 mikrogram/dag, motsvarande 2000 - 4000 E.
    En av många rekommenderade D-vitamintillskott är Holistics  D3-vitamin. Det tar jag själv under vinterhalvåret, och då två kapslar om dagen så här års.
Här kan du läsa fler artiklar av mig om D-vitamin:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...