Vi bildar D-vitamin av solljuset under de ljusa sommarmånaderna. Våra kroppar fungerar då som ett "batteri" som laddar upp nivåerna. Vi klarar sedan att leva på vårt D-vitaminförråd under några månader. När förrådet börjar sina märker vi av det på att vi bland annat blir:
- Trötta
- Deprimerade
- Mer känsliga för värk.
- Infektionskänsligare
- Se till att vistas ute i sol och dagsljus under de ljusa halvåret och då gärna exponera så stora delar av kroppen som möjligt för solljuset. En dagsdos på 30 minuter är bra och täcker dagsbehovet upp till fem gånger om. Under vinterhalvåret räcker inte solens strålar till att producera D-vitamin här på våra nordiska breddgrader. Då får vi åka på solsemester för att fylla på vårt D-vitaminförråd. Det bästa för oss är egentligen att njuta av den svenska sommaren här och åka till sydligare och solrikare breddgrader någon gång under vinterhalvåret.
- Ät mat som innehåller mycket D-vitamin: fet fisk; lax, sill, makrill, ägg eller mejeriprodukter berikade med D-vitamin.
- D-vitamin som kosttillskott anser många vara ett mycket bra alternativ. Flera av mina kunder som har lidit av måttlig depression under vår eller höst har känt av en klar förbättring efter att ha tagit D-vitamin som tillskott. Livsmedelsverket rekommenderar för vuxna 10 mikrogram/dag. Andra kost- och hälsoexperter (Kostdoktorn exempelvis) menar att vi behöver betydligt mer för att det ska få effekt. Det talas om mellan 50 och 100 mikrogram/dag, motsvarande 2000 - 4000 E.
En av många rekommenderade D-vitamintillskott är Holistics D3-vitamin. Det tar jag själv under vinterhalvåret, och då två kapslar om dagen så här års.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar