lördag 13 mars 2010

MER OM VITAMIN D

Jag skrev i ett tidigare inlägg om vikten av att få i sig tillräckligt med vitamin D. Om vi inte får det riskerar vi att drabbas av infektioner (förkylningar, influensor etc.) och depression.
Vår främsta källa till D-vitamin är solen. Genom att vistas i solen i 15 minuter så laddar kroppen upp sitt förråd av vitaminet. För oss som bor i ett kallt och ibland solfattigt land kan det förstås bli svårt att få tillräckligt med D-vitamin från solen. Under höst och vinter räcker inte strålningen alls till för att fylla på våra förråd. Boten mot det kan vara att se till att åka till soliga breddgrader under senhösten eller vinterhalvåret.

Vi får också i oss vitamin D genom kosten genom framför allt fet fisk, ägg och fetare mejeriprodukter.
Det pågår mycket forskning om D-vitamin nu. På senare år har man börjat förstå vitaminets betydelse för att stärka vårt immunförsvar. Forskning har även påvisat att intag av vitamin D minskar risken för vissa typer av cancer, kan förlänga våra liv samt öka vitalitet och tankeförmåga hos äldre.

Det är först de senaste dagarna som jag har läst på och funderat kring vitamin D. Anledningen var en artikel jag läste om att vitaminet ansågs stärka immunförsvaret. Jag "forskade" vidare och har hittat en hel del intressant läsning.
Jag har en dotter som ofta drabbas av infektioner och som har ett försämrat immunförsvar. När jag förstod att D-vitamin kan stärka immunförsvaret så "forskade" jag vidare och hittade en hel del intressant läsning. Bland annat läste jag, som jag skrev ovan, att de främsta källorna till D-vitamin i vår kost är just fisk, ägg och mejeriprodukter. Min dotter är allergisk mot fisk, ägg och laktos!
Jag ser ett samband.
Nu har jag även inhandlat vitaminer som innehåller maximalt rekommenderad dos av D-vitamin till henne. Nu ska vi dessutom leta resa till solen till nästa höst!
Jag tror och hoppas att vi har hittat en lösning här.

2 kommentarer:

  1. <a href="http://www.lakartidningen.se/index.php?sectionId=0&articleId=6279>Här</a> kan du/ni också läsa på om D-vitamin. Det var tack vare den här artikeln som jag började äta tillskott för att testa om jag kunde tillfriskna från min utbrändhet. Och JA! Det gjorde jag =) Numera tipsar jag alla till höger och vänster om D-vitamin som hjälp mot depressioner och trötthet och allt det nu hjälper mot. Helt kanon! =)

    SvaraRadera
  2. Tess - tack snälla för ditt länktips! Fantastisk att höra att du blev så bra av D-vitamin. Att det till och med kan få ordning på utbrändhet låter ju underbart.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...