onsdag 16 november 2011

D-VITAMIN GER ENERGI UNDER VINTERHALVÅRET

Brukar du känna dig trött och kanske nedstämd under vinterhalvåret? Du är inte ensam.
Det idealiska vore att vi lyssnade på kroppen, tog efter naturen och tog det riktigt lugnt under de mörka kalla halvåret. Men det kan bli svårt då vårt samhälle är byggt efter om inte 24 timmars aktivitet, så i varje fall att vi ska vara aktiva i större utsträckning än vad vi egentligen borde.

Tröttheten som drabbar många en bit in på hösten har dels att göra med att vi hormonellt inte hinner "ställa om" när dagen blir kortare. För många handlar det också om att vi har förbrukat vårt förråd av D-vitamin. D-vitamin laddar vi under vår och sommar genom solens. Precis som ett batteri drar vi åt oss "D-vitaminenergi" från solens strålar. Kroppen klarar av att lagra en del som vi kan leva på en bit in på hösten. Beroende på hur mycket du har lyckats "ladda", så klarar du dig kortare eller längre tid in i hösten innan du börjar känna dig trött.

Då vi i Sverige lever i ett land med begränsad möjlighet till att solbada, behöver vi fylla på med D-vitamin. Speciellt viktigt har det visat sig vara för personer med riktigt mörk hy som härstammar från Afrika eller länder runt ekvatorn. De har ännu större behov av att "ladda D-vitamin". Studier har visat att upp emot hälften av befolkningen i Sverige i varierande grad lider av D-vitaminbrist.
Annan problematik som kan uppkomma pga. D-vitaminbrist är: nedsatt immunförsvar, depression, hjärtproblem och värk.
Forskning pågår inom detta område då allt fler börjar få upp ögonen för D-vitaminets betydelse.

Du kan få i dig D-vitamin genom kosten och bör då äta: fet fisk, ägg och kyckling. Det är dock svårt att få i sig tillräckligt genom kosten och då är kosttillskott att rekommendera. Forskare menar att en lämplig dos är 2000 IU/dag. Personer kunniga inom näringslära och vitaminer menar dock att dosen utan problem bör dubblas, alltså upp till 4000 IU/dag.

En mycket innehållsrik och intressant artikel om D-vitamin finns att läsa hos Kostdoktorn.

2 kommentarer:

  1. Jag tar fr om 1 augusti i år då jag började med LCHF-kost 4000 mg om dagen plus 2 Omega-3 kapslar. Har inte ännu blivit förkyld men brukar å andra sidan inte heller bli förkyld.

    SvaraRadera
  2. Vi började med D-vitamin för några veckor sen, 2000 mg. Men jag märkte ingen ökat pigghet. När vi bytte till vintertid fördubblade vi dosen, och nu är jag mycket piggare. Jag brukar bli ganska trött och seg på vintern, men nu är jag morgonpigg! Jag kan inte vistas i solen eftersom jag har haft malignt melanom, men D-vitaminpiller är kanon!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...