måndag 27 augusti 2018

Ta hand om din lever - bli frisk och få energin tillbaka!


Levern är vårt största inre organ och sitter i nederkanten bakom höger revben. Den fungerar som ett reningsverk för kroppen och hjälper oss också att omvandla energin från maten vi äter.
Levern har flera viktiga funktioner i kroppen. Enligt Anthony William aka. Medical Medium ligger en överbelastad och trött lever bakom många av våra sjukdomar idag. Han menar att upp emot 90% av oss har problem med levern då den med den kosthållning vi har idag (för mycket fett och onyttigt socker samt belastning av kemikalier, virus, tungmetaller etc.) och den livsstil vi skapat blir alldeles för överbelastad.

En av leverns viktigaste uppgifter är att bryta ner fett så att vi kan använda det som energi. Gallan hjälper till med att bryta ner fettet för att hjälpa bukspottskörteln. En kosthållning med mycket fett gör att levern får jobba alldeles för mycket och när levern inte klarar av att hantera mängden kan vi utveckla fettlever. Du behöver inte helt avstå från fett, men misstänker du att du har en trött och överbelastad lever gör du klokt i att försöka minska fettintaget.
Gluten och mjölk bör du också vara mycket sparsam med, helst avstå, då de är mycket jobbiga för levern att hantera.

Levern fungerar som ett förråd och lagrar sådant som den inte vill sprida i kroppen. En av anledningar är för att kunna använda vid behov som kan uppstå framöver. Om något skadligt kommer in i levern (medicin, plast, gifter, tungmetaller, kemikalier) och levern inte kan oskadliggöra dem, så hindrar den det att komma ut i kroppen genom att "förvara på obestämd tid". Blir det för mycket som lagras, så blir levern överbelastad och trög.

En annan av leverns viktiga funktioner är att filtrera vårt blod. Om levern fungerar dåligt (som ett ej rengjort filter) kommer toxiner, virus etc att spridas i blodbanan och nå ditt hjärta. Det innebär att hjärtat måste jobba hårdare och att blodtrycket blir för högt.
En överbelastad lever kan utveckla ärrvävnad vilket gör det ännu svårare för levern att göra sitt jobb. En kost som innehåller mycket antioxidanter kan hjälpa ärrvävnaden att läka.

Ett annat viktigt jobb levern gör är att lagra glukos. Det är viktigt för att kroppen ska kunna klara sig utan energi under perioder och kunna använda sin reserv. Glukos är nödvändigt för oss, och då handlar det inte om vitt socker, majsstärkelse och andra  mer eller mindre onaturliga sötningsmedel. Det som är viktigt att äta är det naturliga "sockret" som du hittar i  frukt, bär, honung etc. Det är jätteviktigt att vi får i oss tillräckligt med bra glukos för att hindra att vi får diabetes (bukspottskörteln kraschar).
Får vi inte i oss tillräckligt med nyttig glukos så blir våra binjurar uttröttade och levern kan inte göra sitt jobb. Vi blir tillslut helt utmattade.
Den som har brister på olika vitaminer och mineraler, har oftast en dåligt fungerande lever. Levern orkar inte längre hålla reserver av dem och vi får brister.

Nedan kommer några tips på hur du kan stärka din lever med hjälp av kosttillskott och framför allt bra livsmedel.


Stärkande kosttillskott:

 • B12 - är mycket viktigt för att stärka levern. Det behöver vara en sort som innehåller både Metylkobalamin och Adenosylkobalamin. Jag har skrivit ett helt blogginlägg tidigare om hur viktigt det är med B12 och var du kan hitta den rätta sorten (rekommenderad av Medical Medium) som du kan läsa HÄR (klicka).
 • Vitamin C - stärker immunförsvaret och hjälper levern att göra sitt jobb på bästa sätt. Bäst är att äta frukt och grönsaker rika på C-vitamin.

Kost:

 • Citron och citronvatten - börja dagen med en halv pressad citron i ett glas vatten. Det hjälper levern att vakna och börja arbeta på bästa sätt. Följ inte andra leverrenande tips som innebär att du även ska blanda i oljor och/eller äppelcidervinäger i citronvattnen - det renar inte levern utan belastar den ännu mer. Rent citronvatten ska det vara?
 • Maskros -blad och blomma, suverän på att rensa levern. En eller ett par blad/blommor kommer att hjälpa till med reningen. De bittra i maskrosen hjälper immunsystemet att aktivera histaminer som för ut gifter ur kroppen.
 • Kronärtskocka - hjärtat har allra bäst förmåga att rengöra levern.
 • Bär - av alla sorter. Vilda blåbär är i en klass för sig, men njut av alla sorters bär så mycket du bara kan.
 • Kål - renar levern försiktigt och innehåller massor med C-vitamin.
 • Spenat - hjälper matsmältningen,, gallan och levern
 • Sparris - ät ett par gånger i veckan.
 • Äpplen - ät varje dag, helst röda som är mer näringsrika och innehåller mer antioxidanter. Hjälper till att rensa levern. Hjälper levern med rätt sorts glukos.
 • Vindruvor - har en helande effekt. Mycket bra för levern.
 • Stärkande teer - Kardborrerot te, Nässelte, Hallonbladste

Dessa tips kommer från en av alla lärorika och faktaspäckade radioshower som Medical Medium sänder på Soundcloud. Om du vill lära dig mer om levern, eller andra hälsofrågor som rekommenderar jag verkligen att du lyssnar på programmen. Anthony William pratar engelska, men den är lättsam och lättbegriplig.

Lyssna på Medical Medium prata om hur du läker din lever på Soundcloud:
Healing your liver - Medical Medium

2 kommentarer:

 1. Men när det gäller vindruvor är det väl viktigt att välja ekologiska obesprutade, eftersom vindruvor annars är en av de mest besprutade frukterna, förutom citroner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har du helt rätt i. Vindruvor (och bananer samt citroner) hör till de produkter som alltid bör väljas ekologiska. Om de inte finns ekologisk att köpa (eller om de är på tok för dyra) så kan man lägga dem i ett vattenbad med 1 tsk bikarbonat i 20 minuter och sedan skölja väl. Då blir man av med det mesta av gifterna.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...