torsdag 24 augusti 2017

Trött och orkeslös? Prova effektivt tillskott av B12En av de vanligare bristerna idag är B12. Jag hör själv till dem som har svårt att ta upp B12 som man ska via tarmen och får lätt bristsymptom.
Jag har varit hos läkare som tagit prover som visar att jag ligger på "normala värden", men hos näringsterapeut fått veta att jag ligger lågt.
Då man har brist på B12 påverkas också upptaget av järn. Du blir trött och orkeslös av B12-brist och du blir ännu mer trött och orkeslös av järnbrist. Ingen bra kombo med andra ord.

Vem riskerar då att få B12 brist?
Bristen är vanlig idag och har säkert flera olika orsaker. B12 tas som sagt upp av tarmen. En anledning kan vara att vi saknar eller har för lite av ett ämne som heter Intrinsic Factor (IF), ett ämne som bildas i magens slemhinna. Det är ett protein som binder sig tillsammans med B12 och som är förutsättningen för att vitaminet ska kunna tas upp i tarmen.
Vi kan av olika anledningar ha för lite IF och det är mycket vanligt att produktionen minskar med åldern. Det blir med andra ord vanligare med B-12 brist ju äldre vi blir.

Den som upplever problem med mage och tarm: svårt att smälta maten, uppblåsthet, smärta, gaser etc. riskerar också att ha ett försämrat upptag av B12 på grund av det. Och här är det ju många som känner igen sig. Perioder av stress som påverkar magen kan också skapa brist på B12.

B12 finns enbart i animalisk föda - kött, fisk, skaldjur, ägg och mjölkprodukter. Så den som är vegan behöver definitivt ta tillskott. Lakto-ovo-vegetarianer som äter ägg och mjölkprodukter får i sig en del, men risken för brist är stor. Har du dessutom problem med magen av och till är ett tillskott ett måste.

Hur märker du att du har brist?
Troligtvis på den helt förlamande FYSISKA tröttheten du känner. Det kan kännas som att du helt tappat allt kondition och börjar flämta och få hjärtklappning efter att ha gått upp några trappor. Du orkar inte längre träna och det känns jobbigt att göra allt utom det helt nödvändiga i vardagen.
Du kan känna av domningar i händer och fötter och märka att din balans försämras.
En del märker också av psykiska förändringar som nedstämdhet, försämrat minne och demens.

Om du funderar på om du har B12-brist så kan du absolut kontakta en läkare för provtagning. Inte minst för att eventuellt utesluta andra orsaker till ditt mående. Men det finns också en stor risk att du som jag får beskedet att du har normala nivåer av B12 i blodet. Vitaminet lagras i levern och det är inte alls säkert att värdet i blodet överensstämmer med förrådet i levern.

Om du känner igen symptomen ovan och misstänker att du kan ha brist, så är det inte på något sätt farligt att ta tillskott på eget initiativ. Du kan aldrig överdosera B12 så att du påverkas negativt då du helt enkelt kissar ut överskottet.
För bästa möjliga upptag är det viktigt att välja sugtabletter eller vätska. Vi får nämligen bästa möjliga upptag genom munnens slemhinnor som fungerar även om våra tarmar inte är i toppskick.
Ett annat viktigt tips är att välja ett tillskott med ultimat sammansättning för att optimera ditt upptag. Vanligast är att preparaten innehåller enbart Metylkobalamin. Det kan fungera, men du får en betydligt starkare och snabbare effekt om du väljer en kombination av Metylkobalamin och Adenosylkobalamin.
Den sistnämnda kombinationen har jag hittat i dessa för mig helt magisk droppar som vänder mina energinivåer på bara några dagar.
De är av märket  Global Healing Center och heter Vegansafe B12 - jag har hittills bara hittat dem på Clearlife (klicka för direktlänk).

Någon som skriver mycket om vikten av B12-tillskott och som förordar kombinationen av Metylkobalamin och Adenosylkobalamin är Medical Medium. Är du nyfiken, läs gärna mer på hans sida - Medical Medium. Enligt honom är B12- brist den absolut vanligaste vitaminbristen idag.

Artikel om B12 i Läkartidningen kan du läsa HÄR.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...