måndag 22 april 2013

VÄNSKAP - SKAPASVänskap...
smaka på ordet. Vän och något som skapas.
Det är alltså något levande och växande mellan dig och en person som du uppskattar och tycker om att umgås med. Ni är båda med i skapandet. Ni har båda del i utvecklingen av er vänskap.

En vänskap behöver inte alltid vara "på topp" och total samhörighet.
Vänskap kan innebär att man tycker och tänker olika.
Vänskap kan innehålla ilska och ledsamheter - men den innehåller också alltid tolerans.

Vänskap är ett ansvar som ligger både på dig och på din vän. Kanske inte lika mycket och alltid. Periodvis kanske någon av er kan, vill eller måste ta mer ansvar. Dock är det viktigt att förhållandet på sikt är balanserat - att båda ger och tar lika mycket. Och att båda är införstådda med och tycker att det är ok att det är på det viset.

Vänskap tar man ofta för given, men är det rätt?
Är vänskap något du kan kräva bara för att du själv anser dig ha rätt till den?

Hur ser det ut i dina vänskapsrelationer?
Är du nöjd med dem?
Är du nöjd med din egen insats?

Om du vill att din/dina vänskapsrelationer ska förändras, vad kan då Du gör för att få tillstånd en förändring? Som du vet är det svårt, för att inte säga omöjligt att ändra på andra människors beteenden. Du kan alltid påtala att du har ett önskemål, att det är något som en annan person gör som du blir ledsen eller arg över. Men, själva förändringen ansvarar den andra personen för och den sker i sådana fall enbart om personen i fråga själv vill det - inte för att du önskar det.
Bäst är alltid att börja hos sig själv och göra de förändringar man önskar.
Om du i en vänskapsrelation märker att ni börjar glida ifrån varandra och att din vän inte är intresserad av att förändra på sitt beteende om du så önskar kan det ibland vara det bästa att ni går skilda vägar - åtminstone för ett tag.
Att ständigt själv behöva kämpa för att en vänskap ska kännas bra är inte hållbart och kommer troligtvis att få dig att må dåligt många gånger. Att lämna och gå vidare kan då vara den bästa lösningen trots allt.

Om jag inga vänner har då?
Många vuxna som i och med separationer, karriärbyten eller flyttar märker att vännerna som tidigare funnits där har "försvunnit", känner en oerhörd ensamhet. Många gånger en känsla som man tror att man är helt ensam om.
Så är det inte alls. Det finns många som känner en ensamhet, även om de finns i relationer eller har kollegor på jobbet.
Hur ska man göra då för att i vuxen ålder få nya vänner?
Fundera på hur du uppskattar att andra tar kontakt med dig.

Att visa sitt intresse för andra människor fungerar alltid.
I situationer då du får möjlighet att prata med andra, visa dig nyfiken och ta reda på vem/vilka de andra är. När du visar nyfikenhet så blir också andra nyfikna på oss.
Om du inte tycker att det finns intressanta människor i de miljöer du befinner dig, får du försöka leta upp nya miljöer och vägar:

 • Sök på sajter på nätet. Det finns flera olika sajter för personer som söker vänner.
 • Börja en kvällskurs eller gå en utbildning.
 • Uppsök nya caféer eller träffpunkter.
 • Visa dig vänlig och intresserad av människor du möter i parken, på skogspromenaden eller i parkeringshuset till exempel.

4 kommentarer:

 1. Hej och tack för en så fin blogg! Under ditt inlägg om ingefära så har jag frågat hur mycket man behöver använda? Och kan man använda den både kall och kokt? Eller hur är den nyttigast? Vänliga hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Berit! Tack själv för din fina kommentar. När det gäller ingefära så kan man använda lite efter tycke och smak. Ingefära kan ju bli ganska starkt beroende på hur mycket man använder och hur länge den får koka.
   När jag kokar ingefära te skivar jag i en tre - fyra rejäla "slantar".
   Givetvis kan ingefäran ätas rå också, men då den är ganska stark i smaken känns det mildare att äta den tillagad.
   Vill jag få i mig färsk ingefära blandar jag den i en grön smoothie.

   Radera
  2. Tack för svar! Jag har provat att riva ca 1tsk ingefära och häller sen på kokt vatten. Dricker det både varmt och när vattnet kallnat. Äter då även det rivna för då är det ju inte så starkt. Men tänker på er som sluppit penicillin och även blivit fria från ledvärk, inflammationer i kroppen, vilka mängder som då använts och hur lång tid. Vill verkligen prova detta. Ps jag kommer verkligen fortsätta följa din inspirerande blogg! :-) Berit

   Radera
 2. Berit (namnet föll bort)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...