lördag 20 april 2013

LÅT GRÖNSAKERNA VARA DIN BAS

Jag tror att det vanligaste scenariot i köket är att vi börjar med att bestämma oss vad vi ska äta, och tänker då i termer av om det ska vara kyckling, korv eller kanske fläskkotlett. Sedan funderar vi på vad vi ska ha till det. I bästa fall lagar vi sedan i godan ro till vår måltid och ser till att duka och göra klart. Först i sista stunden kommer vi på att vi ska ha några grönsaker till. Det är då vi plockar fram "samvetstomaten" och lägger på vår tallrik för att känna att vi äter de grönsaker som vi vet att vi gör.

Att grönsaker är nyttiga vet vi ju, men i många fall så är de inte alls självklart att vi tänker på dem i första läget när vi planerar vad vi ska äta. Därför blir det ofta någon nödlösning precis innan maten ska serveras.

Känner du igen dig i detta?
Då har jag en utmaning till dig.
Varför inte göra precis tvärt om?

Varför inte börja med att planera vad du vill äta för grönsaker? Ska det vara varma grönsaker som du kokar, ugnsbakar eller gör gratäng av? Eller vill du hellre ha någon mumsig sallad med färska grönsaker? Testa nya grönsaker, nya kombinationer och nya sätt att tillaga dem på.
När du sedan är på det klara med vad du vill äta i grönsaksväg (kanske är grönsakerna dessutom redan tillagade), så börjar du laga själva huvudrätten. Då kan du alltid vara säker på att du får i dig goda och nyttiga grönsaker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...