söndag 17 juli 2011

SOMMARSJÄLVKÄNSLA - SPEGELÖVNING

Att må dåligt över att behöva bära sommarkläder i värmen på grund av dålig självkänsla är tråkigt, men dessvärre inte helt ovanligt. Här får du tips på en övning du kan göra för att successivt stärka din kroppssjälvkänsla.

Jag skrev i ett tidigare inlägg om Sommardeppighet som är en inte alltför ovanlig åkomma. En av anledningarna till att många upplever sommarmånaderna som en jobbig period är att man tycker att det är jobbigt att visa sig med tunna, korta och "avslöjande" sommarkläder. Man mår helt enkelt inte bra över sitt utseende.

Att känns sig missnöjd över sitt utseende var tidigare mest förknippat med tonåren. Den tid i livet då man funderar på vem man är och för att hitta sin plats i livet jämför man sig mycket med andra, både kända och okända. Mycket av funderingarna handla om utseende och kraven på sig själv är ofta både höga och orealistiska. Tyvärr har detta missnöje med det egna utseendet både ökat och håller i sig högre upp i åldrarna. Generellt har vi högra krav på både det vi presterar och hur vi ser ut. Anledningarna till det är flera, men en av dem är att vi möts av så mycket medial påverkan. Det finns massor av tidningar/magasin som säljer i miljonupplagor när de skriver om "rätt" utseende och "rätt" kläder. Vi ska också klara av att ha "rätt" karriär och inte minst "rätt" stylad bostad. Vi behöver knappt tänka själva länge. Någon annan har redan tänkt ut och bestämt vad som är rätt just nu - alltså vad du har att rätta dig efter.
Inte nog med dessa tidningar, vi ser det på tv och läser på bloggar också.
Att de bilder vi möts av ofta är väldigt tillrättalagda vet vi, men det går liksom inte in. Vi vill också vara, se ut och ha det så. Annars känner vi oss misslyckade.

Självklart bottnar mycket av denna osäkerhet i dålig självkänsla. Och den självkänslan både bör och kan du träna upp om du känner att dina tankar hindrar dig i tillvaron. Här är en övning som  du kan göra, gärna fler gånger.

SPEGELÖVNING:

  1. Välj en stund då du är sjävl och känner dig lugn. Behöver du lugna ner dig, tar du några lugna djupa andetag och fokuserar på att andas in genom näsan, dra luften djupt ner i magen och sedan långsamt andas ut genom att låta magen långsamt "pressa" luften upp igen genom lungorna och sakta ut genom näsa/mun. Fokusera helt på dina andetag och fortsätt tills du känner dig lugn.
  2. Ställ dig framför en  stor spegel. Ha inte för mycket kläder på dig, men du behöver heller inte stå naken (om du inte vill). Förslagsvis en lättare sommarklänning eller linne och shorts. 
  3. Börja med att titta dig själv i ögonen. Håll kvar blicken.
    Hur ser dina ögon ut? Färg? Form? Vilken sinnsesstämning och vilka känslor visar det?
    Hur känns det att titta in i dina ögon? Dina alldeles unika ögon. Själens spegel. Fantastiska ögon! Tänk allt de har sett och upplevt i ditt liv.
  4. Sänk blicken och titta på din överkropp. Ta en kroppsdel i taget, hals, axlar, armar, bröst, mage, rygg... Betrakta dem. Se hur de ser ut utan att värdera. Tänk på allt fantastisk du har uträttat med dina kroppsdelar: burit, ammat etc. Det är dina, alldeles unika.
  5. När du känner dig klar tittar du på hela din kropp. Din alldeles unika kropp. Det är den kropp du har och det är den du lever i. Alldeles fantastiskt! Du är fantastisk.
Om övningen är svår och jobbig, så börja med en mindre spegel och börja med att betrakta enbart ansiktet. Ju mer du tränar, desto större spegel kan du välja och desto fler kroppsdelar kan du betrakta.
Kom ihåg! Fokus är på att betrakta utan att värdera. Lyft istället fram allt fantastiskt din kropp varit med om, hjälper dig med och gör för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...