torsdag 7 juli 2011

SOMMARDEPPIG? DU ÄR INTE ENSAM

Sommardeppighet är ett fenomen som uppmärksammas av UCLA professorn Ian M. Cook. Ett fenomen som visserligen inte är lika vanligt som höst- eller vårdepression, men som drabbar en hel del mitt i sommar och semester. Inte alltid lätta att hantera när vi "ska" må som bäst under denna period. Förklaringar varför och tips på hur du kan motverka deppigheten bjuder jag på här.

Att vi kan drabbas av höst- och vår depression, det har vi hört talas om tidigare. Båda dessa typer av depression beror på att att våra hormoner reagerar på ljusomställningen (det blir mörkare eller ljusare).
Nu har man även uppmärksammat att vi kan drabbas av en sommardepression.

Även om de flesta av oss kanske inte drabbas av en regelrätt depression under sommaren, så tror jag att det är mer vanligt än vi tror att vi känner oss lite nedstämda mellan varven även under sommar och semester. Vi ska ju vara så glada och tillfreds då, men det är inte alls säkert att vi känner på det viset.

Ian M. Cook som arbetar med depressionsforskning på UCLA förklarar att det finns flera anledningar till att vi kan känna oss lite nedstämda, eller kanske rent av deprimerade under sommaren.

 1. Sommar SAD
  Dels kan det handla om så kallad SAD - Seasonal Affective Disorder. Det är det som inträffar när det dagarna blir kortare eller det motsatta. Alltså en hormonell förändring på grund av årstidsväxlingar. Vanligast är att uppleva detta under hösten, därefter på våren, men en del kan alltså känna av detta på sommaren.
 2. Störda rutiner
  Att ha rutiner att förlita sig på är viktigt för personer som är deprimerade och förändringar i tillvaron gör att de känner av depressionen tydligare. Under sommar och semester lägger vi gärna alla vanor och rutiner på hyllan och vill leva helt utan krav, eller ändrar om våra rutiner när vi är på resande fot. Vi ändrar också på dygnsrytm och matrutiner. Konsekvensen kan bli att det känns rörigt och att man inte har grepp på tillvaron. Hör du till dem som mår bra av fasta rutiner kan detta "fria liv" bli jobbigt och inte alls så lustfyllt som du och omgivningen hoppats.
 3. Kroppsnojor
  När det blir varmt kan vi inte längre gömma oss under lager av kläder, utan måste klä av oss för att inte få värmeslag. Tyvärr är det alltför många som har komplex för sitt utseende vilket kan innebära att det känns riktigt jobbigt att vara halvnaken på badstranden, visa benen i shorts eller bära lätta linnen. Det här kan orsaka en inre stress och olustkänslor som gör att sol och värme inte alls känns tilltalande.
 4. Ekonomisk oro
  Att vara ledig innebär för många att man ska hinna med och göra sådant som man inte annars hinner med. Gärna ska det vara sådant som inte annars ryms i vardagen; resor, besök, nöjesparker, shoppingturer osv. Allt sådant har en tendens att kosta pengar - en hel del pengar. Att bara köpa glass till en medelstor barnfamilj gör hål i plånboken. Om ekonomin redan innan semestern är ansträngd, då skapar den naturligtvis orostankar vilket gör att man känner sig deppig.
 5. Värmen
  Många är det, inklusive mig själv, som faktiskt inte mår bra i värmen. De som är gamla, sjuka och kraftigt överviktiga har ofta svårt att klara av väremböljor och finner ingen njutning alls i dem. Men även vi medelålders, hyfsat friska och medelviktiga kan uppleva att det är jobbigt när det är varmt. Huvudvärk, orken tar slut, jobbigt att andas osv. När väderprognosen visar högtryck med + 30 grader för femtio-elfte dagen i rad, då längtar man till hösten.
Några tips på vad du kan göra för att minska eller kanske helt bli av med din eventuella sommardeppighet:
 • Ha inte för storslagna planer. Lämna tid och utrymme för att göra "ingenting" och att kunna ta dagen som den kommer.
 • Försök att inte vända på dygnet alltför mycket. Håll kvar de rutiner du kan från tidigare.
 • Var ute tidigt på  morgonen/förmiddag och sena eftermiddagen/kvällen när det inte är lika varmt. Mitt på dagen gör du som sydeuroperna och tar siesta eller gör något annat trevligt inomhus eller i skugga.
 • Om du har komplex för hur du ser ut på stranden eller i tunna/lätta kläder. Se dig omkring! Hur ser andra ut i sommarvärmen? Visst är det så att du ser personer som både är överviktiga, krumbenta, supersmala, bleka, håriga, ja alla sorter. Och det är det som är så fint. Vi är alla olika, men ändå lika. Och vi har alla rätt att må bra och ha de kläder på oss som vi trivs i och som är bekväma för oss - även i värmen. Alla har dessutom fullt fokus på sig själva och bryr sig sällan om att reflektera över hur andra ser ut.
 • Allt behöver inte kosta pengar. Att kosta på sig under semestern är inte lika med att det blir bra/roligt/lyckat. Tvärtom kan det bli ännu mer njutningsfullt och avslappnat med utflykter som görs på  cykel och med egen picknick med, eller annat som är alldeles gratis. 2 kommentarer:

 1. Intressant läsning, känner igen mig i allt. En grej de missar är dock att sommardeppighet kan bero på "ensamhet". En tid då man förväntas vara så social och åka till landställen och träffa folk och ha så myyyysigt, men hur kul är det för dem som inte har familjer att träffa eller bara ett fåtal vänner....vänner som ska umgås med sina egna familjer och inte har tid med en. När den vanliga vardagen och tillgängligheten till vänner är annorlunda för att "alla andra" ska iväg och ha mysigt tillsammans utan en själv. Det är det som skapar min sommardeppighet mest iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad jag känner igen mig i det som "Anonym" skrev. Jag har fullt upp med barn och jobb och har inte ens tid eller ork att umgås med vänner, vilket gör mig väldigt ensam på fritiden när jag inte har barnen. När barnen är hos sin pappa under några sommarveckor, då passar jag på att jobba och jobbar till sent på kvällen, så slipper jag en del av ångesten. Det värsta är helgerna utan barn då jag inte får vara på jobbet - det är otroligt ENSAMT på våren och sommaren, under övriga året går det jättebra. För inte f-n blir man bjuden till alla dessa grillkvällar dit man bara bjuder PAR. Jag undviker t o m rubrikerna i alla vårens veckotidningar med en massa tips om de perfekta sommarfesterna och grillkvällarna.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...