lördag 16 juli 2011

MÅNGA KLOKA TANKAR AV JANESH VAIDYA

Jag läser just nu boken "Ayurveda för ditt sinne" av Janesh Vaidya. Jag är intresserad av ayurveda och har läste en del böcker på ämnet, men den här är något utöver det vanliga. Janesh som är internationellt känd ayurvedaläkare, författare och föreläsare och har ett fantastisk sätt att formulera de ayurvediska sanningarna på. Jag slås många gånger av hur han i några meningar kan fånga så viktiga insikter. I sig inte nya insikter, ayurvedan är en mångtusenårig indisk lära, så kunskapen är inte ny. Jag känner igen många av tankarna även från annat håll och från egna insikter, men slås ändå över hur vackert Janesh skriver och hur rätt det är.

Jag vill gärna bjuda på några kloka rader från boken:
"Kom ihåg att världen utanför ser likadan ut varje dag och att det bara är dina tankar som kan förändra den. Om du styr över ditt sinne kan du välja dina tankar och känslor. Det gör att du blir en konstnär som bestämmer vilka färger omvärlden ska ha och i vilken sinnesstämning du vill befinna dig i , i alla situationer i livet."


"Varje dag ställs vi inför människor och situationer som gör att tankar och känslor uppstår i vårt sinne. Om du vet att det bara är tolkningar som uppstår i sinnet kan du undvika  många svåra tankar och känslor som stör vardagen. Om du på samma sätt uppfattar andra människors syn på det du säger och gör enbart som tolkningar av deras sinne, kommer du inte att ta åt dig när andra människor klandrar dig. Styrkan och svagheten i en människas sinne avspeglas i hennes omdömen - ett starkt sinne ser det positiva i allting medan ett svagt letar efter det negativa."


"Våra tankar och känslor är som fram- och bakhjulen på den bil vi färdas i under hela vår livsresa. Vägarna vi kör på kan vara svårframkomliga under vissa av livets årstider. Men det blir svårare om vi kör på dåliga vägar på dåliga däck, särskilt om vi kör med sommardäck på vintervägar täckta av snö och is. Vi har två alternativ: antingen skottar vi bort snön från de vägar vi kör på eller så byter vi helt enkelt däck. Båda metoderna gör det lättare att fortsätta köra."

Jag fortsätter med nöje att läsa boken, som även innehåller en hel del praktiska övningar för att träna fokus och meditation. Jag återkommer med en bokrecension när boken är utläst.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...