måndag 23 maj 2011

ÄR DU EN AKTIV SOFFPOTATIS?

Ny forskning visar att det inte alls räcker att gå till gymmet ett par gånger i veckan om vi i övrigt har ett stillasittande liv. Vi behöver få in mer rörelse under hela dagen för att vara friskare och leva längre. 

En aktiv soffpotatis kallar forskarna de som i princip sitter still hela dagarna på jobbet och sedan kör ett pass på gymmet då och då.. Känner du igen dig?
Totalt spenderar många 70 % av den vakna tiden med att sitta still. Studier visar att de som spenderar över 50 % med att sitta still har betydligt högre risk att dö i förtid jämfört med de som sitter still under ett par timmar. Detta kan du läsa i DN i ett inlägg om våra folksjukdomar.

Jag skrev i ett tidigare inlägg om att vår bekvämlighet blir vårt fall, och artikeln i DN visar på samma sak. Flera stora hälsostudier som har pågått under längre tid påvisar samma sak - vi är gjorda för att röra på oss och vår livsstil vi har idag förkortar vårt liv.

De två allra viktigaste faktorerna för att leva ett långt och hälsosamt liv är att:

  1. MOTIONERA
  2. VARA RÖKFRI
Livsstilsprofessorn Mai-Lis Héllenius menar att få saker påverkar så många grundläggande processer i kroppen som motion. Träning förlänger helt enkelt livet. Hèllenius är också var också den läkare som för 20 år sedan började att skriva ut recept på motion till sina patienter.

Vi har en enzym i kroppen som heter Lipoproteinlipas som tar hand om förbränningen av våra blodfetter. Den enzymen stängs av när vi sitter still längre stunder. Resultatet av det blir att plackbildande fetter bildas i blodet och dessa riskerar på sikt att ge dig hjärt- och kärlsjukdomar.
Det räcker alltså inte att gå på gym ett par gånger i veckan, utan du behöver att få in rörelse under hela dagen. Den goda nyheten är att det räcker med att resa sig upp från stolen, skaka loss, hoppa lite på stället eller att gå en sväng för att aktivera Lipoproteinlipaset.
För att göra dig ännu mer motiverad till att göra detta så kan jag berätta att nya studier visar att de som tar sig bensträckare då och då under arbetstid, om så bara för en minut lite då och då, faktiskt var både smalare om midjan och hade bättre blodsocker- och blodfettsvärden.

Så vad göra?
Du som har ett stillasittande jobb får en utmaning av mig:
  1. Ställ ett larm ( i datorn, telefonen en timer eller liknande) så att det ringer var 20:e minut, alternativt två gånger i timmen.
  2. När larmet går, ska du resa dig upp från stolen. Du kan antingen välja att gå i väg på en bensträckare eller min favorit, sätt på Sprotify, radio eller cd och ladda med någon poppig och fartig låt som du dansar loss till. Då får du inte bara fart på Lipoproteinlipaset, utan får också en rejäl skjuts på endorfinerna. Om någon undrar vad du håller på med så kan du ju alltid hänvisa till Lipoproteinlipaset och säga att du aktiverar det - doctors order ;-).

Klicka nedan så får du lite partymusik att dansa till! När du har gjort det, så kan du sätta dig igen.

1 kommentar:

  1. Som sjuksköterska springer jag mest dagarna i enda, cyklar till o från jobb (2 mil) och tränar 2-3 ggr/vecka. På det PW dagligen med hunden. Känns som att jag klarar mig från att vara både soffpotatis och en aktiv soffpotatis. Tack för denna upplyftande egoboost :)

    kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...