söndag 22 maj 2011

KOMMUNIKATION MED MEDKÄNSLA

Judith Orloff
Genom att använda dig av din medkänsla när du kommunicerar med någon som har gjort dig arg eller irriterad, kan du enligt amerikanske professorn i psykiatri, Judith Orloff bättre göra dig förstådd och dessutom förmå dina medmänniskor att möta dina behov i större utsträckning. 


Judith Orloff, är professor i psykiatri och uppskattad författare och föreläsare i USA. Hon blandar inspiration från gammal traditionell medicin och den senaste forskningen. Hon är fullt övertygad om att vi alla kan förändra våra negativa tankar och känslor och istället transformera dem till ett inre lugn och harmoni.

Orloff har skrivit flera böcker vara två har getts ut på svenska, "Positiv energi: 10 recept som omvandlar trötthet, stress och rädsla till livsglädje, styrka och kärlek" och "Emotionell frihet: frigör dig från dina negativa känslor". Jag har inte själv läst någon av böckerna ännu, men de står båda på min "To Read List".

Orloff har skrivit mycket om vikten av medkänsla för andra. Jag vill gärna dela med mig av Orloffs 7 "regler" på hur du kommunicerar med medkänsla.

 1. Uttryck dina känslor på ett lugnt sätt.
 2. Var specifik med vad du är arg/irriterad på. Håll dig bara till en sak.
 3. Föreslå en liten och genomförbar förändring som skulle kunna förbättra situationen. Förklara hur den skulle kunna förbättra er relation.
 4. Lyssna sedan på den andres tankar och åsikter, utan att avbryta, ifrågasätta eller flika in. Var helt tyst.
 5. Visa att du förstår personens känslor. Fråga dig själv: Vad är det för smärta eller brist hos den här personen som får honom/henne att bete sig på det här sättet mot mig? Ägna en tyst stund åt att fundera på och känna hur personens hjärta kan vara "skadat" eller blockerat. Då är det lättare att kunna förstå och känna medkänsla.
 6. Kom överens om en kompromiss eller gemensam lösning. Släpp fokus på att du måst ha "rätt".
 7. Om en person inte är villig att ändra på sig så har du bara två val. Du kan antingen acceptera faktum, eller så får du minska ner eller helt avstå umgänge med honom/henne.

3 kommentarer:

 1. Vilka fina videoinlägg du gör Ulrika!!
  Tack för fler bra boktips! Nu ska jag städa här hemma och sedan börja på ena boken jag fick av dig!:)

  Trevlig söndag:)

  SvaraRadera
 2. I morgon startar jag intervjuveckan och först ut är du. Så spännande!

  Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 3. milla-andante - Tack Milla, vad glad jag blir att du tycker det. Mycket nöje med läsningen. Kram

  Klokegård... - Det ska verkligen bli spännande. Jag ser verkligen fram emot att läsa allas intervjuer.
  Ha det bäst! Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...