onsdag 17 februari 2010

ATT KOMMA TILL SKOTT


Ida skrev i går och undrade hur sjutton hon ska komma igång med pluggandet. Istället för att ta tag i studierna fastnar hon framför tv:n och det känns helt omöjligt att komma igång och göra det hon borde göra.
Jag tror att många känner igen sig i Idas beskrivning, inte minst när det gäller studier och pluggande. Hur många tentor har det inte panikpluggats till i sista stund?
Men varför gör vi så här då? Ja, det finns inte bara ett svar och en anledning, men för många handlar det ändå om att vi tenderar att tänka så kortsiktigt. Vi väljer hellre det sköna slappandet i soffan framför att ta tag i andra saker vi borde göra istället. Dessutom kan det handla om en rädsla, över pluggandet som det handlar om i det här fallet. Det kan vara en rädsla av att inte klara av, inte förstå eller kanske att inte tycka det är intressant nog.
Vad än de bakomliggande orsakerna är så kan du så klart få bättre ordning på motivation och studier. Du måste ha en plan!
Sätt dig ner med almanackan och gör en tidsplan. Börja bakifrån. När ska boken vara läst, tentan inlämnad/skrivas? Det är ditt slutdatum. Se sedan över mängden av arbete och försök att uppskatta hur mycket tid du behöver lägga ner om du gör lite varje dag. Skriv sedan för varje dag upp vad du förväntas göra (läsa/skriva) för att din tidsplan ska hålla.
Fundera sedan på när och var det passar bästa att du pluggar. När är du som piggast och har bäst energi? Är det på förmiddagen så ser du till att boka in dina pluggpass då.
Fundera också på allt annat som du ”hellre” skulle vilja göra istället för att plugga. Skriv ner det på en lista. Låt den listan vara din morot. Först när du har genomfört dagens läspass så är det ok att slappa i soffan och zappa framför tv:n. Kanske behöver du dela upp dagen i flera läspass. Det är helt ok. Se till att belöna dig med något du uppskattar EFTER läsandet. Detta sätt att motivera sig med kallas för Premacks princip.
Tänk också på vilket ditt mål är med studierna. Vad är det du vill uppnå? Försök också att redan nu uppleva den sköna känslan du kommer att ha när du har uppnått ditt mål med studierna.
Sedan är det så Ida och alla ni andra som söker motivation att det är som Nike säger i sin slogan:
- Just do it!

Det gäller att ta det första steget, sedan är du igång. Lycka till!

7 kommentarer:

 1. Tack så mycket för ditt svar, ska sätta mig på en gång och försöka planera in varje dag fram till söndag, tror du att det är bra att ta vecka för vecka?
  Ditt svar ger mig motivation, kan återkomma med hur det går :)
  VÄnliga hälsningar/Ida

  SvaraRadera
 2. vilket bra inlägg :) fast jag tycker att dina inlägg är alltid bra och tänkvärda ;) ha en bra dag! kram

  SvaraRadera
 3. men jag undrar lite tvärtom. Dvs vad gör man när man ALLTID gör det där praktiska och tråkiga först och liksom inte hinner unna sig den där chokladen eller zappandet i soffan. Vad handlar det om skulle du säga? Vore intressant att höra

  SvaraRadera
 4. Måste bara säga att det kändes lite konstigt att sitta i fjärran land och se dig i en tidning jag hade med mig. Där var du..med spikmatta och allt:-)
  Nämen....Ulrika liksom...med på resan!

  SvaraRadera
 5. Ida - ja men gör det, berätta hur det går :-D!

  Molly - Tack underbara Molly:-D!

  Maria - Du gör precis samma sak, fast tvärtom;-). Boka in "tom tid" i kalendern. Tid du använder till att göra "ingenting", kollapå tv, läsa en bok, gå en promenad, käka choklad eller vad det nu kan handla om. Det är viktigt att få dessa stunder av "tomhet" då du kan ladda batterier eller få tid för reflektion och återhämtning. Så ta fram kalendern nu och se när du kan boka in nästa lediga stund. Lycka till!

  Maria - tänk att jag har fått vara ute och resa;-). Var var var jag någonstans?

  SvaraRadera
 6. Lysande! Jag gillar särskilt delen med listan på vad man vill göra istället för att plugga. Ska genast göra en sådan lista själv :D

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...