söndag 14 oktober 2018

Hur man kokar levande grodor - om att vara vaksam på förändringar


Det flesta av oss kommer aldrig att ställas inför dilemmat att behöva koka en groda levande..... och det är ju tur. Både för oss och för grodan.
Men om du någon gång skulle stå där med en levande groda i handen och en kastrull med kokande vatten och fundera på hur du skulle bära dig åt så skulle nog tankarna gå i stil med:
- Hur sjutton ska jag få ner grodan i kastrullen och inte minst få den att stanna kvar? Den kommer ju att hoppa iväg så snart den känner hettan.

Om vi nu tänker oss att det egentligen inte alls handla om att koka grodor, utan istället handlar om att få personer att göra sådant som de egentligen absolut inte vill göra.
Det kanske är du själv som står inför en stor omorganisation på jobbet och förstår att du nu kommer att behöva göra arbetsuppgifter som du inte alls varken har lust till, tid för eller kanske är kvalificerad för.
Risken är då så klart att du väljer att leta efter ett annat jobb om du inser att du inte kommer att ha något val i den nya situationen. Du gör som grodan som var på väg att bli kokad gör - du flyr!

Det här är något som många arbetsplatser, organisationer och även "privata" kretsar är fullt medvetna om. Personer som ställs inför något de inte vill/kan göra protesterar eller flyr. Så om man ändå vill få dem att göra som man vill gäller det att vara lite beräknande...

Om vi går tillbaka till grod-kokandet.
Tänk dig att du istället för att lägga grodan i en kastrull med kokande vatten har en kastrull med lagom skönt och tempererat vatten. Lägger du då i grodan i kastrullen kommer den troligtvis att nöjt simma runt i kastrullen utan att vilja hoppa ur direkt.
Men du vill ju koka grodan, så du ökar temperaturen liiiiiite grann i taget.
Grodan kommer inte att märka något mer än att det bara blir lite, lite varmare allt eftersom. Den vänjer sig vid temperaturhöjningen eftersom den sker så långsamt.
Rätt som det är kommer grodan att nå en punkt då den börjar bli påverkad av värmen. Den blir trött och kraftlös. Den naturliga instinkten att fly genom att hoppa ur kastrullen fungerar inte längre.
Grodan blir kvar trots att temperaturen successivt höjs.
Till slut har du lyckats med konststycket att koka en levande groda (och det är givetvis inte alls något att vara stolt över utan ska enbart ses som en liknelse)!

Om vi nu går tillbaka till din arbetsplats och använder liknelsen med att koka en levande groda där.
Du kommer inte att få veta att det är du som är"grodan" och du kommer inte att få veta att du ska "kokas".
Möjligtvis får du veta att det ska omorganiseras, men man övertygar dig om att allt kommer att bli jättebra för dig och du kommer bara få uppleva fördelar med omorganisationen (du läggs här i kastrullen med det behagliga vattnet). Gladeligen simmar du runt och tycker att den här omorganisation känns riktigt trevlig.
Dagarna går och du känner dig ganska nöjd. Visst, det blir lite förändringar. Du får lite nya arbetsuppgifter, men så betungande är det inte.
Sakta smygs nya förändringar in. Arbetsuppgifterna fortsätter att öka för dig. Dessutom har några av de kollegor du tidigare arbetat med fått nya arbetsuppgifter, så du tvingas nu göra deras arbete också.
Rätt som det är befinner du dig i kokande vatten och du har inte ens märkt det.
Du befinner dig i en ohållbar situation och på grund av stress och press varken orkar eller vet du hur du ska ta dig ur den. Du bara kämpar för att överleva dag för dag.

Det här är inte en helt ovanligt situation och kan drabba vem som helst.
Men hur gör man då för att slippa bli "levande kokt"?
Jo, du behöver regelbundet, minst en gång i månaden, fundera igenom hur din situation ser ut på jobbet, i fotbollsföreningen eller kanske i vänkretsen (för jodå, "grodor kan kokas" i allehanda sammanhang och kretsar).

 1. Fundera på hur du upplever din situation. Är det något som har förändrats? På vilket sätt och hur ser dina förutsättningar ut att klara av det?
 2. Är det någon förändring som innebär att din situation blir svårare att hantera/hinna med?
  Är det i sådana fall något som är tillfälligt eller övergående?
 3. Prata med någon som är delaktig (kollega/chef/ordförande/vän) och stäm av hur det kommer att se ut framöver. Tala om att du är på en nivå där du börjar känna att det är svårt att hantera situationen och att du inte accepterar att det kommer att bli mer/svårare för dig. Be också om hjälp med förslag på hur du ska kunna lägga upp/hantera och prioritera nuläget.
  Med andra ord, tala om att du inte är nöjd med läget och inte vill ha ännu fler förändringar.
  Du talar här om att du har noterat att "vattnet är på väg att börja koka" och att du inte ställer upp på det. Det innebär att det blir svårare för personer runt omkring dig att fortsätta att öka
  temperaturen. Du har uppmärksammat vad som är på väg att hända och du är inte ok med det.
 4. Kräv en planering för framtiden där du är delaktig. Ställs det krav, så ställ motkrav så att det blir hanterbart för dig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...