måndag 11 juni 2018

Jag utmanar mig med MTB


Vet du om att du blir både en lyckligare och smartare person om du ser till att prova på nya saker i livet med jämna mellanrum?
I går gick jag en MBT (Mountainbike) kurs tillsammans med min syster Johanna och ett gäng andra nyfikna på Aktivt Uteliv Västerås
Jag har funderat på att cykla i skog en period. Har tänkt att det vore roligt att prova någon ny sport och känt att just få cykla i skog och mark känns som något som skulle passa mig.
När jag var barn älskade jag att cykla i skogen, dock inte med en MTB. Jag lekte då att cykeln var en häst så klart och jag älskade den frihetskänslan av att rida runt (nåja, cykla) i skogen.

Det var syrran som tipsade om att Aktivt Uteliv Västerås hade kurser och att man då också fick låna cykel. Ett perfekt tillfälle att få lära sig lite grunder och få prova på tillsammans med en erfaren ledare.

I går var det alltså dags för premiärturen. Solen gassade och det var riktigt hett. Men vad gjorde det när det var så roligt. Det tog ett tag innan man lärde känna cykeln. Bara en sådan sak som att det inte finns fotbroms kan ju lätt bli ett problem..... Jag lyckades också med konststycket att bromsa för häftigt med handbromsarna så att jag gjorde en OTB (Over The Bar), vilket innebär att man helt enkelt får tvärstopp på framhjulet och flyger av cykeln. Det är sånt som ingår, sa vår ledare Per uppmuntrande.
Ingen större skada skedd mer än ett rejält ömmande blåmärke på ena skinkan 😂.

I början var jag inte så modig på det smala stigarna fulla med rötter, sten och gropar. Men ju mer känsla jag fick för cykeln desto mer vågade jag lita på att den faktiskt skulle ta mig över de mest besvärliga hinder utan större besvär.
Att cykla MTB i skogen på små slingriga stigar kräver full koncentration. Det går inte att tänka på något annat överhuvudtaget. En perfekt lektion i mindfulness med andra ord.
Det var också mycket mer fysiskt jobbigt än vad jag trodde och inte minst hur det kändes. När jag cyklade så kändes det inte särskilt ansträngande alls, men när vi pausade för att vänta in varandra och få instruktioner av vår ledare Per så var andhämtningen tung och hjärtat slog snabbt.
Efter de nästa två milen det blev på cykel så kände jag mig rätt mör i hela kroppen men på ett skönt sätt. Det kändes att alla muskler hade fått jobba.

Så visst gav det mersmak. Att cykla MTB är definitivt något som passar mig och som jag vill göra igen. Att köpa cykel direkt är dock en ganska stor kostnad. Fördelen är att det går att hyra via Aktivt Uteliv Västerås, så kan jag testa på några gånger till innan jag vet om jag vill satsa på egen utrustning.

Nästa gång det är dags att utmana mig själv och prova något nytt får det bli SUP-bräda. Även det erbjuder Aktivt Fritid Västerås kurser i. SUP-paddling har stått på min bucketlist ett tag nu, så förhoppningsvis kan det bli av i sommar.


2 kommentarer:

  1. Jag har i många år funderat på att prova, kanske det är dags nu när vi har hur mycket skog som helst runt knuten?

    SvaraRadera
  2. Ja prova! Det är både roligt och enkelt. Perfekt om du har skogen så nära dessutom.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...