söndag 4 februari 2018

Semla - utan vete, ägg, socker eller mjölk


Ärligt talat har semlor aldrig varit min "grej". Inte så att jag har ätit mer än en eller ett par om året. Barndomens hetvägg - semla i mjölk, var gott. Annars har jag aldrig varit så förtjust i vetebröd i någon form. Jag har tyckt att det mest varit torrt. Att det sedan visade sig att jag inte heller tålde vetemjöl gjorde inte att jag kände att det var ett sådant stort besvär. Jag har hittat andra alternativ inom de flesta områden.

En vanlig semla är ju inte heller idag helt självklart. Sedan några år tillbaka ska det experimenteras och hittas på nya varianter. Jag har själv bidragit med två stycken i hälsosammare tappning som jag själv tycker är riktigt goda.

Eftersom jag nu har uteslutit även ägg ur min kost då jag följer Medical Mediums program för att läka ut EBV, så blev det en ny utmaning. Går det ens att baka något semmelliknande utan ägg???

Jodå, jag tycker att resultatet blev riktigt bra!
Jag använde mig av kikärtsspad som äggsubstitut och av mandel- och potatismjöl,
Det blir en ganska "kompakt" bulle, men jag uppskattar det - den är smakrik. Jag valde också att göra dem i storlek som en mandarin ungefär. Tycker att det är lagom stort och njutbart.

Är du också sugen på att prova en semla som är fri från vetemjöl, socker, mjölk och ägg? Då får du receptet här:

Du behöver ( till 6 stycken semlor):
2 dl mandelmjöl
3 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 msk kokosolja
4 msk lönnsirap
4 msk kikärtsspad
ca 0,75 dl havremjölk (eller annan växtbaserad mjölk)

Till mandelmassan:
1 dl mandelmjöl
ca 3 msk honung
½ tsk kardemumma
havremjölk (eller annan växtbaserad mjölk)

Kokosgrädde

Gör så här:
  1. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och kardemumma.
  2. Häll ner kokosolja, lönnsirap, kikärtsspad och ca ½ dl av mjölken. Rör och blanda till en jämn smet. Om du behöver, så ta mer mjölk. Det ska bli en deg som du kan forma bullar av - inte för kladdig och inte för torr.
  3. Forma bullar stora som mandariner i storlek och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Grädda i ugnen i 175 grader ca 20 minuter.
  5. Blanda ingredienserna till mandelmassan. Börja med mandelmjöl, kardemumma och honung och fyll på lite eftersom med mjölken tills du får en bra konsistens.
  6. Låt semmelbullarna svalna. Skär sedan försiktig av locket på dem.
  7. Klicka på en klick mandelmassa på varje och spritsa sedan på kokosgrädden. Jag tycker det är enklast att hälla grädden i en liten plastpåse (eller spritspåse om du har), klippa ett litet hål i ett hörn och spritsa ut grädden jämnt på varje bulle.
  8. Lägg sedan på locken och servera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...