måndag 7 augusti 2017

Müsliformar - knäckigt sega som du kan fylla med önskat innehållSå här på semestern har jag lite bättre tid att förbereda och laga både goda och nyttiga frukostar. Men när väl jobbet drar igång så varken kan eller vill jag lägga ner så mycket tid på krångliga och tidskrävande morgonrätter. Men jag vill ju fortfarande äta både gott och nyttigt. Och jag vill variera mina frukostar.
Några andra krav som jag har just nu är att mina frukostar ska vara helt veganska och alltså inte innehåll varken mjölkprodukter eller ägg.
Sa jag att jag ville att de skulle smaka gott också?

Det var med detta i åtanke jag experimenterade fram dessa "formar" som innehåller bland annat banan, havregryn och torkade aprikoser. Jag kallar dem müsliformar och tanken är att det ska gå att förbereda flera stycken som kan förvaras i kylskåp (säkert frysas in också) och prepareras inför varje frukost. Resultatet blev helt magisk gott.
Jag har bara testat att göra dem i en version nu. Intresset för dem var så stort på Instagram och Facebook att jag lovade lägga upp receptet så snart som möjligt 😉.
Jag är dock helt övertygad om att det går att variera innehållet ganska mycket efter tycke och smak och efter vad som finns hemma för tillfället. Våga experimentera!
Mina formar innehåller exempelvis cashewnötter. Om du inte tål nötter kan du säkert välja solroskärnor eller några andra frön som du tycker om. Eller helt enkelt ta mera havregryn eller lägga till något annat mjöl.

Dessa formar passar jättebra till frukost och då kanske du inte vill ha dem så jättesöta. Vill du däremot bjuda på dem till kaffet eller till dessert går det att lägga till ytterligare någon matsked honung för mer sötma. Eller så fyller du dem med ett sötare innehåll.

Det här hade jag till mina som resulterade i 7 formar:
1 banan
2 dl havregryn
½ dl riven kokos
3 msk kokosolja
1 msk kanel
1 msk honung

6 torkade aprikoser
½ dl cashewnötter (eller andra nötter eller frön)
½ dl pumpakärnor

Gör så här:

 1. Mosa bananen med en gaffel så att det blir en slät smet.
 2. Häll över havregryn, kokos, kokosolja, kanel och honung och rör ihop ordentligt.
 3. Mixa ihop aprikoser, cashewnötter och pumpakärnor  till en smet och blanda sedan ner det i banan- och havregrynsblandningen.
 4. Smörj en muffinsplåt med kokosolja.
 5. Fördela smeten i hålen. Tryck till med sked så att den blir ganska hårt packad och tryck sedan upp smeten längs kanterna så att den täcker ända upp.
 6. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.
 7. Ta ut och låt svalna. Lossa sedan försiktigt på varje müsliform och låt dem svalna klart på tallrik.
 8. Fyll sedan med önskat innehåll - frukter, bär, kokosgrädde, nicecream, smoothie eller det du föredrar.


2 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack! Ja det är både goda och bra eftersom det går att variera på både innehåll och fyllning.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...