onsdag 17 maj 2017

ACV - Har du testat äppelcidervinäger, den senaste hälsohypen?


Äppelcidervinäger, eller som det nu så populärt omnämns ACV kan sägas vara den senaste hälsohypen. Däremot långt ifrån något nytt på hälsohimlen. Snarare är det en riktig gammal husmorskur eftersom den har så många användningsområden.

Vinäger görs i en tvåstegsprocess. Först krossas äpplena (eller om man utgår från färdig äppelcider). Sedan tillsätts jäst vilket gör att sockerarterna förvandlas till alkohol.
I nästa steg tillsätts bakterier som fermenterar alkoholen och förvandlar den till ättiksyra.
Vinäger betyder just "surt vin" på franska.....

Organiskt och ofiltrerad äppelcidervinäger som den av märket Bragg (remklamlänk) som jag visar på bilden innehåller en så kallad "mamman" - något som endast finns i raw och ofiltrerad äppelcidervinäger. "Mammans" jobb är att omvandla alkoholen till ättiksyra. Om "Mamman" finns kvar i äppelcidervinägern anses den vara extra nyttig.
Dessutom innehåller denna äppelcidervinäger nyttiga proteiner, enzymer och massor med goda bakterier som gillas av mage och tarm.

Några av de populära användningsområdena för ACV är:

 1. Viktminskning. Kanske den mest omskrivna fördelen om man googlar "äppelcidervinäger".  Det sägs att ättiksyran förmår att minska aptiten och ökar ämnesomsättningen - vilket så klart är bra förutsättningar för den som vill gå ner i vikt.
 2. Orolig och känslig mage. Om du har en känslig mage kan du grunda med att dricka ett glas vatten där du blandat i par matskedar äppelcidervinäger. ACV innehåller pektin som har en förmåga att kunna lugna irriterade tarmar och en orolig mage.  Den hjälper också till med att öka matsmältningen, vilket är bra hjälp för känsliga magar och tarmar. Vid diarré kan man bli hjälp av ACV tack vare de antibakteriella egenskaperna.
 3. Mot halsont. Blanda lika delar vatten och äppelcidervinäger och gurgla med. Syran sägs ta död på bakterier och motverkar infektion.
 4. Fin hy. Äppelcidervinäger har antibakteriella egenskaper och sägs vara speciellt bra fet hy med akne. Lär fungera både invärtes och utvärtes för goda effekter på hyn.
 5. Täppt näsa. Äppelcidervinäger innehåller syror samt kalium som har en förmåga att lösa upp slem och minskar tillväxten av bakterier. Drick ett glas vatten med en matsked äppelcidervinäger för minskad nästäppa och lindring av förkylningssymptomen. 
 6. Bakteriedödande. Historisk sätt har äppelcidervinäger använts för sina bakteriedödande egenskaper för att bota så skilda saker som nagelsvamp, bli av med löss, få bort vårtor och lindra öroninflammationer.
 7. Blodsockersänkare. Personer med typ 2 diabetes har i studier fått mycket goda effekter av äppelcidervinäger då det visat sig kunna både balansera blodsockret och påverka insulinnivåerna positivt.
 8. Kolesterolsänkare. Äppelcidervinäger har visat sig ha positiva effekter på kolesterolvärdet, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Andra studier har också visat att ACV har haft blodtryckssänkande effekt, vilket även det är bra för hjärta och kärl.
 9. Hårvård. Att skölja håret i äppelcidervinäger ger fantastisk glans och mjukhet. Den "intensiva" doften dröjer sig som tur är inte kvar i håret.... Du kan läsa mer om hårtvätt med ACV HÄR.
  ACV kan också hjälpa dig att bli av med mjäll.
 10. Botar hicka. Många vittnar om att ett glas vatten med lite Äppelcidervinäger botar hicka direkt. Värt att prova om du drabbas.
 11. Mer energi. Äppelcidervinäger sägs kunna öka på energinivåerna i kroppen då den innehåller aminosyror som bryter ner trötthet orsakad av mjölksyra. Innehållet av potassium och enzymer hjälper också till med att höga energinivåerna.
 12. Mindre kramp i benen. Innehållet av just potassium hjälper också till med att minska på benkramper som kan uppkomma på nätterna. Tag ett glas vatten med äppelcidervinäger innan läggdags och se om du får hjälp.
 13. Munhygien. Äppelcidervinäger hjälper till med att både hålla din andedräkt fräsch och har en förmåga att göra dina tänder vita och rena. Den antibakteriella förmågan är ju så klart toppen för munhygienen.
 14. Dämpa blåmärken. Lägg en kompress med äppelcidervinäger på ett blåmärke för att få det att gå tillbaka snabbare.
På en del håll rekommenderas att man tar shots på Äppelcidervinäger. Det skulle jag avråda ifrån då ACV är väldigt starkt i koncentrerad form. Du känner det på lukten och kommer kunna känna av det ordentligt om du dricker det. Det bästa är att dricka den utblandad i ett glas vatten. Testa först med en tesked om du har känslig mage och öka sedan på upp till 1 - 2 matskedar om det känns bra.
Om du vill använda ACV utvärtes kan du även här badda och spä ut med vatten först.

Det går trender i vad vi ska äta och dricka för att vara "hälsosamma". Gröna smoothies var superhypade ett tag (och är givetvis fortfarande aktuellt), sedan blev det citronvatten och nästa nu är äppelcidervinäger. Det behöver inte betyda att vi måste dricka (eller äta om det handlar om något ätbart) samma sak dag ut och dag in. Det är inte säkert att du får bättre effekt av att dricka/äta något ofta.
Variera gärna både det du dricker och äter. Vi är skapta för att inta varierande kost och näringsämnen.Själv varierar jag mellan gröna smoothies, citronvatten, ananasvatten och vatten med äppelcidervinäger.

Som vanligt när det gäller egenvård gäller det att du är försiktig och provar dig fram vad som passar dig och viken effekt det får. Även naturliga preparat kan få kraftfulla och ibland oönskade resultat.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...