måndag 15 maj 2017

EKO-C - för stärkt immunförsvar, bättre återhämtning, ökad energi och en hy med lyster!C-vitamin, eller askorbinsyra som det också heter har många positiva effekter för vår hälsa.
C-vitamin finns i frukt, bär och grönsaker. Det är en vattenlöslig vitamin, vilket innebär att den inte kan lagras i kroppen utan måste tillföras regelbundet. Vid kokning/uppvärmning av grönsaker försvinner mycket av vitaminet med kokvattnet och vi riskerar därför att gå miste om en stor mängd när vi häller bort det. Soppor eller grytor där vi tar tillvara även på kokvattnet har därför ofta större näringsinnehåll.

C-vitamin behövs för en frisk och välmående hy (därför hittar du många hudvårdsprodukter idag som innehåller vitaminet), för våra blodkärl samt för tänder och skelett. Det har också en förmåga att hjälpa kroppen med upptaget av järn (vem minns inte att det i skolmatsalarna alltid serverades blodpudding med vitkålssallad?).
C-vitamin är också en antioxidant, vilket innebär att den hjälper till med att stärka vårt immunförsvar och förmår att skydda kroppen mot oxidation. Det är sedan länge känt att C-vitamin kan hjälpa oss att skydda mot förkylningar eller enligt en del lindra förkylningar som är på väg att bryta ut.

C-vitamin kan ge dig en extra energiboost om du tränar mycket/hårt eller om du har dåligt med energi av andra anledningar. Genom att efter ett träningspass fylla på med en dos på 200 mg utöver RDI har det visat sig att kroppen får hjälp med återhämtning och energipåfyllning. Ökat intag av C-vitamin när du är trött/utmattad kan också ge god hjälp på traven.
RDI (Rekommenderat Dagligt Intag) är 75 mg för en vuxen man/kvinna enligt Livsmedelsverkets normer.
Själv tar jag tillskott på mellan 500 - 1000 mg dagligen. Dessutom får jag i mig en hel del genom kosten då jag äter mycket frukt och grönsaker.

Helhetshälsa har lanserat en ny, helt ekologisk C-vitamin, EKO - C, som utvinns ur nypon och amla.
Nypon känner vi igen och har fått lära oss att nyponsoppa är toppen om vi vill få i oss massor med C-vitamin. Dock brukar vi som "bonus" få i oss rikligt med socker också i köpesopporna.
Amla, även kallad Amalaki eller indiskt krusbär har används i tusentals år inom Ayurvedan och är känd för sina hälsobringande egenskaper och sitt rika innehåll av vitamin C.
Helhetshälsas EKO-C innehåller alltså helt naturligt (ej syntetiskt) C-vitamin från ekologiska bär. Det innehåller dessutom bioflavonoider som förstärker effekten av C-vitaminet.
Ett suveränt val med andra ord! Gillas av mig.

Känner du dig trött, sliten och hängig? Eller har du kanske en förkylning som "knackar på"? Prova att boosta dig med extra C-vitamin utöver det du för i dig genom kosten. C-vitamin är inte farligt att överdosera då överskottet inte lagras i kroppen (var dock försiktigt om du har njursten) utan följer med urinen ut.

Ett annat tips som jag skrivit om tidigare för en frisk hy med fin lyster är att blanda innehållet från en kapsel med C-vitamin med lite olja och massera in försiktigt i hyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...