fredag 30 december 2016

De 9 bästa råden till dig som vill gå ner i vikt och må bra 2017


Så här under de sista dagarna/veckorna på året märker jag en markant ökning av mejl, och meddelanden på Facebook med frågor om hur man på bästa sätte kan gå ner i vikt och komma i form. Vilket är det bästa sättet? Vilket egentligen betyder: Vilket sätt är det snabbaste?
För det där med vikt och hälsa har vi inte så mycket tålamod med. Vi vill att det ska gå supersnabbt när vi väl har bestämt oss för att vi ska komma i form och "ta hand om oss".

Jag tror inte att det är någon högoddsare att gissa på att det vanligaste nyårslöftet innehåller något med att:

 • gå ner i vikt
 • träna mer
 • komma i form
 • ta hand om mig själv
Vi vet alla att gymmen är som fullast under de första veckorna i januari för att sedan återgå till "normal befolkningsmängd" när februari startar.
För det där med motivation och snabba resultat är inte så bra överlag. Och speciellt inte när det handlar om långsiktighet och hälsa....
Så här kommer mina råd till dig som VERKLIGEN vill ta hand om dig själv och din hälsa på bästa sätt under 2017, MEN som också inser att det måste få vara en livsstil som håller och ett pågående projekt under mer än några dagar i januari.
För handen på hjärtat till "proffsbantare" och "periodiska-tränare" - det har inte fungerat så bra tidigare va?????

 1. SLÄNG VÅGEN!
  Vågen är för många ett "redskap" som talar om hur "värdefull eller värdelös" du är. För många skapar vågen bara stress och hets. Den visar vad din kropp väger just där och då, men det är långt ifrån hela sanningen om du mår bra eller om du ser bra ut.
  Låt 2017 bli året då vågen förpassas längst in i garderoben (eller slängs) och du istället förlitar dig på hur du mår till kropp och själ för att avgöra om du äter bra och tillräckligt. Jag lovar att du kommer att märka om du går upp eller ner i vikt ändå genom hur dina kläder passar.

 2. SLUTA STRESSA
  Som jag skrev i början har alldeles för många alldeles för bråttom med att gå ner i vikt och bli sitt allra snyggaste och mest hälsosamma jag. Men är det något som definitivt INTE går hand i hand med vare sig viktminskning eller hälsa så är det stress. Din hälsa kan inte stressas fram. Punkt. Faktum är att stress är viktminskningens fiende nummer 1. När din kropp är stressad är förbränning av maten du äter och ditt kroppsfett det absolut sista som din kropp prioriterar. Du som har provat många olika dieter och gärna då sådana som utlovar snabba resultat och som lyckats med att banta dig upp i vikt - du om någon måste förstå att det du håller på med är oerhört stressande för kroppen. Du har skapat en kropp som är en fettlagringsmaskin och som inte litar på att den kommer att få tillräckligt med näring av dig. Resultatet är att den lagrar ännu mer fett  ju mer du försöker gå ner i vikt.
  Du behöver sluta banta överlag och se till att undvika stress så mycket det går. Framför allt behöver du försöka att balansera upp de stressfyllda situationerna du har i ditt liv med vila och återhämtning.
  Det kommer ta tid för din kropp att bli trygg i att den inte kommer att svälta ihjäl i ditt nästa "viktminskningsprojekt". Det innebär att du aldrig någonsin kan förlita dig på att hitta en quick-fix-diet som kommer att fungera. Du behöver ge din kropp mer tid än andra för att hitta tillbaka till harmoni, hälsa och balans.
  Så ha tålamod. Det är absolut inte omöjligt. Du behöver bara ge dig själv lite mer tid. Och det är du värd.
 3. SOV ORDENTLIGT
  Sömnen är vår viktigaste väg till vila och återhämtning. Under natten får både kroppen och hjärnan chans att vila, sortera och reparera så att vi fungerar optimalt under våra vakna timmar.
  Det finns tydliga kopplingar mellan sömnbrist och ohälsa samt övervikt.
  Sömnen är ofta det vi tummar på mest i vår stressade vardag. Egentligen borde vi göra precis tvärt om - när vi känner oss extra stressade borde vi sova ännu mer.
  Hur mycket sömn var och en behöver kan variera. De flesta behöver mellan 6 - 8 timmar. En del mer och andra mindre. Som regel behöver vi också mer sömn under vår mörka årstid.
  En annan bra tumregel är att försöka se till att ligga till sängs senast 22:00 då kroppens biologiska klocka enligt ayurvedan påbörjar sin läkningsprocess - men bara om vi ligger till sängs och sover.
 4. RÖR PÅ DIG - i vardagen
  Att ha ett stillasittande liv/jobb är "det nya rökandet". Studier har visat att det är värre för vår hälsa att sitta still långa stunder än att  just röka. Att sedan försöka "häva" den negativa effekten av en stillasittande arbetsdag genom någon timme på gymmet några kvällar i veckan kan dessvärre inte väga upp bristen av rörelse tidigare under dagen. Vi behöver röra oss kontinuerligt.
  Så försök att få in rörelse naturligt under hela din dag. Stå upp. Gå. Gör dig ärenden. Ta trapporna. Gå en omväg. Dansa loss. Gör några armhävningar och squats lite nu och då.
  Du får mer energi, blir starkare, piggare och ökar din förbränning.
 5. RÖR PÅ DIG - träning
  Om du är riktigt duktig kan du få in all den fysiska aktivitet du behöver under din vardag. Men då krävs troligtvis att du har ett jobb som kräver fysisk aktivitet och att du ser till att röra dig på olika sätt under dagen så att du både tränar styrka, smidighet och kondition. För de flesta är det svårt att få till alla dessa bitar. Då kan det vara på sin plats att ge utrymmer för inplanerad träning.
  Välj något som du tycker är roligt och som blir av i din vardag. Hellre ett eller två pass regelbundet varje vecka än 7 pass i veckan under en månad - för sedan orkar/hinner du inte med mer....
 6. FOKUSERA PÅ NÄRINGSÄMNEN
  Skippa räknandet av kalorier, kolhydrater eller gram. Se istället till att äta så näringsrik mat som möjligt. Med det menar jag mat som är så ren och naturlig som möjligt och rik på naturliga näringsämnen i form av vitaminer, mineraler, antioxidanter.
  Undvik hel- och halvfabrikat och satsa i så stor utsträckning som möjligt på ekologiskt och/eller närodlat för maximalt med näringsinnehåll.
  Din kropp blir inte nöjd (= mätt) om du inte får i dig tillräckligt med för den livsviktiga näringsämnen. Om du äter mycket skräpmat så får du inte i dig tillräckligt med näringsämnen. Det talar din kropp om för dig genom att signalera hunger. Även om du kalorimässigt just har ätit en väldigt tung och mättsam måltid, så kommer du snart att känna av att du är hungrig igen. Du kommer märka av en helt annan mättnad och nöjdhet i kroppen när du helt skippar eller ordentligt minskar ner på: skräpmat överlag, socker, vetemjöl, härdade fetter, konsistensgivare, konserveringsmedel, färgämnen och andra tillsatsämnen som kroppen inte känner igen eller mår bra av.
  Välj mat där du känner igen råvarorna och vet vad precis allt är som står med i en eventuell livsmedelsförteckning. Skippa burkar, påsar, kartonger och andra förpackningar i grälla färger med långa innehållsförteckningar -  det är inte ens säkert att det är "mat" i dem.
  Mat/livsmedel som det görs reklam för på ett eller annat sätt är sällan bra och nyttig mat som vi behöver. Bra mat behöver inte någon reklam. Reklam behövs bara för att lura på oss att vi måste köpa något som vi egentligen inte behöver.
  När såg du reklam för morötter eller linser senast????
 7. ANDAS
  Det låter som en självklarhet att vi ska andas, för andas gör vi ju alla. Men de flesta av oss andas fel så tillvida att vi andas för snabba och med för grunda andetag. Det innebär att kroppen hamnar i ett stressat läge och alla de negativa effekter det för med sig.
  En stressad kropp ger lätt spänningar och värk och otillräcklig andning gör att vi inte förmår rensa ut gifter och slaggprodukter så effektivt som vi skulle kunna.
  Påminn dig själv om vikten av en lugn och djup andning flera gånger under dagen. Det behöver inte vara svårare än att du:
  1. Ser till att andas både in och ut genom näsan med munnen stängd.
  2. Andas in genom näsan och låt luften lugnt och långsamt fylla lungorna och ta plats "ända ner till magen" så att det känns som om den fylls ut.
  3. Håll andan i ett par sekunder.
  4. Andas sedan ut genom näsan och låt utandningen ta längre tid än inandningen.
  5. Upprepa minst tre gånger och känn hur varje utandning stimulerar kroppens lugn- och ro system och gör att hela du slappnar av.
 8. NJUT
  Se till att njuta av det du äter och av livet överlag. Genom att vara närvarande i nuet så minskar du stress och ökar njutning. En vinnande kombination. Ät maten med mindfulness  - total närvaro och njutning. Du kommer känna dig nöjd på ett helt annat sätt än om du slänger i dig maten snabbt och på stående fot. Låt alla måltider vara tillfällen av lugn, ro och närvaro.
  Se även till att vara närvarande där och då när du umgås med människor du bryr dig om, när du vistas i naturen eller när du på annat sätt befinner dig i situationer som är värda att njuta av och ta tillvara maximalt.
  Att äta mat med mindfulness ökar både näringsupptaget och förbränningen dessutom.
 9. ÄLSKA DIN KROPP (och din själ)
  Börja med att visa tacksamhet och kärlek till dig själv och allt din kropp gör för dig varenda sekund dygnet runt. Du är värd att älskas och du är värd att ta hand om din kropp på bästa möjliga sätt. Var stolt. Sträck på dig. Använd din kropp. Hjälp den att bli stark, smidig och bli full av energi. Klä dig i vackra kläder du tycker om. Dansa. Ta plats. Visa dig själv den uppskattning som du är värd.
  Många tänker precis tvärt om och menar att de ska börja älska sig själva när de har gått ner X antal kilon eller ser ut på ett visst sätt. Din kärlek kan inte villkoras på det sättet. Du är värd att älskas oavsett - precis som alla andra.
  Det är väldigt mycket enklare att göra bra och hälsosamma val när du gör det utav kärlek och omtanke till dig själv.
Följ mig här på bloggen under 2017 så kommer du att få mycket mer tips, inspiration och information om just dessa 9 områden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...