onsdag 30 november 2016

Downsiza - Julen 🎄🎁🎅🏻Jag vet inte vad det är som händer med mig inför och under julen, men det har alltid varit så så länge jag kan minnas. Jag ser stressen i andras ögon, jag hör allas planer om hur allt ska hinnas, inhandlas, tillagas och ätas. Själv går jag in i någon sorts slow motion-mode.
Våga vägra julstress, säger jag!

Men det är svårt.
För ingen av våra högtider är så traditionstyngd som just julen.
Vi ska göra som vi alltid har gjort.
Gamla traditioner ska följas och nåde den som vågar skippa farbror Ragnars lutfisk eller hoppa över julottan...
Vi samlas också ofta flera generationer och då blir det tydligare att vi ska hålla kvar det gamla. Det är tryggt. Det är fyllt med minnen. Det är tradition. Med andra ord är det inte något som man ändrar hur som helst.

Viktigt att tänka på är dock att vår livssituation som den ser ut idag ser helt annorlunda ut än hur den gjorde för våra föräldrar. För att inte tala om hur annorlunda det var när våra far- och morföräldrar var unga, hade småbarn och firade jul.
Då skötte många mödrar hem och hus medan fadern arbetade utanför hemmet.
Julen började planeras och förberedas (matmässigt) redan i början av hösten och det fanns gott om tid att laga mat, baka, städa, putsa och feja.

Idag är de flesta föräldrar heltidsarbetande. Utöver det ska barnen, hemmet och allt annat som man vill eller måste göra också hanteras. Vi har inte samma tid till vårt förfogande att förbereda den perfekta julen med allt vad det innebär. I varje fall inte med "gamla mått mätt".
Med andra ord känns det helt orimligt att idag förbereda och genomföra den perfekta "Fanny och Alexander julen". Så varför tänker vi ens tanken?

Fundera istället på vilka av de gamla traditionerna som du verkligen vill ha med. Självklart är det roligt att hålla kvar det gamla. Men måste allt vara med? Vad kan skippas helt? Vem äter egentligen av lutfisken?
Ta bort allt onödigt.

Finns det några nya traditioner du vill påbörja? Kanske kan du förenkla något? Kanske ska julskinkan bytas ut mot en kalkon? Eller varför inte införa mer vegetarisk mat på julbordet.
Måste alla vara hemlagat från grunden? Givetvis inte? Välj vad  du vill och kan göra själv och ha inte dåligt samvete för att du köper färdigrullade köttbullar eller färdigstoppade prinskorvar.
Och allt julgodis då?
Jag tror att vi alla kan vara överens om att det brukar finnas i överflöd.
Behöver det vara så?
Givetvis inte. Varken du, plånboken eller magen mår bra av godis i överflöd. Välj ut ett par av det godaste sorterna du vet och njut till fullo av dem.

Att med panik i blicken trängas i varma butiker med hysterisk julmusik spelandes ur högtalarna är heller inte någon hit. Att köpa julklappar är också en tradition som hör julen till.
Men handen på hjärtat.... behöver vi ens hälften av det vi köper???
Varför inte tänka till och minska på antalet?
Prata ihop er med familjen, släkten och vännerna och kom överens om att minska antalet så slipper alla stressa så mycket och ni spar pengar.

Fundera mer på hur DU vill UPPLEVA julen än hur du tror att andra vill att den ska vara.
Ta en diskussion med dem du firar med. Kanske är det så att ni alla gärna förenklar och vill satsa mer på kvalitativ närvaro och upplevelse än på stress och prestation.
Fira jul på ditt sätt.
Eller låt bli helt om du föredrar det.

Våga downsiza julen och skapa upplevelser som blir njutningsfulla för dig istället.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...