fredag 18 november 2016

Downsiza - ditt datoranvändande 💻


Hur mycket tid spenderar du framför en datorskärm varje dag?
Har du kanske ett jobb som innebär att du använder dator till stor del?
Och har du dessutom ett intresse av att på din fritid följa sociala medier av olika slag, läsa artiklar, söka information, läsa bloggar eller kanske beställa varor?
Ja då blir det verkligen åtskilliga timmar!

Är det ett problem då?
Det beror så klart på hur du själv upplever det. Och kanske också hur omgivningen upplever det.
Det kan dels handla om hälsoproblem för dig som kan uppstå. Om datorns strålning råder det delade meningar om och troligtvis vet vi ännu inte i hur stor utsträckning den digitala strålningen påverkar oss och inte heller på vilket sätt. Datoranvändandet är historiskt sett ett väldigt nytt påfund trots allt.
För vår fysiska hälsa kan det ofta skapa problem. Vi sitter still alldeles för länge och vi sitter ofta i en felaktig arbetsställning.

Det kan också handla om att du har skapat ett beroende som du inte kan hantera.
Du sitter framför datorn mer än du vill och det påverkar ditt liv på olika sätt. Ofta är det familjen och vännerna som blir lidande då alltför stor tid ägnas till datorn och ändlöst surfande.
Hemmet kanske inte hålls efter som det borde. Matlagningen prioriteras bort för snabbare lösningar.
Det här är ett problem för många fler än vad som vågar erkänna det.

Det du behöver fråga dig själv är:

 1. Tycker jag att mitt datoranvändande gör att jag inte har tid till andra saker som jag också skulle vilja göra?
 2. Tycker jag att en stor del av tiden då jag sitter vid datorn består av planlöst surfande och klickande utan egentlig mening?
 3. Har min familj eller närmaste omgivning uttryckt att det tycker att jag sitter vid datorn för mycket?
 4. Försakar jag annat i mitt liv som skulle vara roligt att uppleva, men som jag inte tycker att tiden räcker till?
Om datoranvändandet tenderar att närma sig ett missbruk, så är det inte helt lätt att bara sluta. Har du ett riktigt problem så behöver du med stor sannolikhet söka professionell hjälp.
Men för de flesta av oss hjälper det att tänka till hur vi egentligen vill ha det och se till att förenkla och strukturera upp hur vi använder datorn.

Det du behöver fundera ordentligt på är om du tycker att det är värt att lägga ner all den tid du gör med att sitta framför datorn? 
Använder du datorn i jobbet så är det många gånger inte ett alternativ att välja bort den som arbetsredskap. Men du kanske kan använda den effektivare och därmed mindre? 
Det största problemen brukar dock handla om det privata surfandet hemma då det inte finns några tydliga gränser. Då den lilla stunden du bara ska kolla Facebook lite snabbt leder till flera timmars slösurfande och spontanklickande. 
Vad skulle du kunna använda tiden till istället?
Skulle du faktiskt kunna göra annat istället som ökar ditt välmående på olika sätt?
Kanske: läsa en bok, se en bra film, umgås med familjen, bjuda en vän på fika, gå en promenad, åka till gymmet, spela bowling, lära dig spela dragspel, laga något avancerat, sova middag, ringa din mamma, sticka en tröja, ha lite långtråkigt....

Några tips till dig som på allvar vill downsiza ditt datoranvändande och spendera mer kvalitetstid i verkliga livet:
 1. Sanera och sortera i mejlboxen. Mejlen är ofta ett både tråkigt och aldrig sinande kapitel. Ta dig tid en gång för alla (eller lite varje dag) att gå igenom inboxen och se till att avprenumerera på alla mejlutskick som du inte lägre är intresserad av. Alla reklam och alla utskick brukar vara en ganska stor del av den inkommande mejlen och även om du inte ens läser dem så behöver du ägna en kort stund åt varje för att besluta dig för att det är skräp och att du inte vill läsa. Ju mindre som kommer in till din inbox - desto mindre att hantera.
  Passa också på att skapa etiketter/grupper så att du kan sortera den mejl som du vill ha kvar och kunna återvända till.
  Resten ser du till att slänga.
 2. Vad är viktigt i social medier? Du kan inte ha koll på allt. Ändå känns det lätt så när man surfar runt på Facebook. Även här och i många andra sociala medier kan du skapa grupper och kategorier så att du enkelt och snabbt kan kolla upp det som är mest intressant för dig och lämna resten. Du minimerar risken att bli sittandens och slösurfa planlöst. Du skaffar dig en plan istället.
 3. Sätt en tid. Bestäm dig för att det ska vara datorfritt (eller helt skärmfritt för den delen - både surfplatta och telefon räknas givetvis) en viss tid. Kanske stänger du ner allt klockan 20:00? Eller varför inte ännu tidigare?
  Ett annat alternativ är att ha helt datorfria dagar i veckan.
  Kanske är det läge att utmana hela familjen till en skärmfri vecka?
Kanske hittar du andra sätt att hantera och strukturera ditt datoranvändande om du sätter dig ner och funderar på hur du verkligen använder tiden vid datorn.
Vad är viktigt på riktigt?
Vad är bara en sorts "verklighetsflykt".

Det du missar när du sitter där vid datorn och surfar mer eller mindre planlöst timme efter timme - det är DITT liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...