måndag 10 oktober 2016

Kaos i kvinnohjärnan av Mia Lundin - en bok alla kvinnor bör läsa!


Den här hösten har gått i hormonernas tecken så tillvida att jag har gått kurser och läst böcker för att lära mig mer. Hormoner är ju ett så spännande område och påverkar vårt mående både fysiskt och psykiskt. Som kostrådgivare blir ju ämnet så klart extra intressant för mig då jag möter många kvinnor som har problem med både hälsa och vikt och där det är väldigt tydligt att det kan handla om hormonella obalanser.

För ett par månader sedan gick jag på Marianne Arnströms fantastiska kurs Hormoner och kvinnors hälsa. En kurs som jag också varmt rekommenderar om du får möjlighet att gå. Marianne är en underbar kvinna med stor kunskap och hon förmedlar på ett lättillgängligt sätt.

Nu har jag också läst Mia Lundins bok Kaos i kvinnohjärnan: balansera dina hormoner och signalsubstanser på ett naturligt sätt. Mia har 25 års erfarenhet av behandlingar av hormonella rubbningar som PMS, förlossningsdepression, övergångs- och klimakteriebesvär. Hon är utbildad Certified Registered Nurse och Nurse Practitioner med specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik. Hon har även utbildat sig till legitimerad barnmorska i USA där hon grundat kliniken The Center For Hormonal & Nutritional Balance Inc.
Det här är en bok som verkligen ALLA kvinnor (från 30 år och uppåt och gärna ännu tidigare) bör läsa och även de som lever sina liv tillsammans med dessa kvinnor.

Själv har jag många gånger skattat mig lycklig över att till allra största delen sluppit hormonella besvär och obehag som PMS, mensvärk eller förlossningsdepression. Vid min ålder är jag såklart i någon sorts övergångsålder, men jag kan inte heller nu märka några direkta besvär. I varje fall inte ännu.
Visste du förresten att redan vid 35 års ålder börjar kvinnans hormonnivåer att förändras? Redan då minskar vårt hormon progesteron och nivåerna mellan östrogen och progesteron förändras.
Mycket händer i våra liv under den här tiden. Hormonnivåerna förändras och vi lever också i en period då vi ofta upplever stress på olika sätt. Detta i kombination kan skapa en rad obalanser och påverka både vår fysiska och psykiska hälsa.
Det gör mig riktigt, riktigt upprörd (läs förbannad) när jag förstår att väldigt många kvinnor med största sannolikhet har hormonella obalanser som är helt naturliga för åldern, men som i kontakt med läkare ordineras SSRI-preparat (serotoninåterupptagshämmande)  det vill säga antidepressiv- och lugnande medicin. Dessa obalanser skulle lätt kunna regleras med hjälp av bioidentiska hormoner.
Om detta handlar boken - hur du kan hjälpa din kropp och dess hormoner att hitta tillbaka till nivåer så får dig att må bra och bli balanserad.

Boken är oerhört pedagogiskt skriven och upplagd och du får hjälp på vägen att skapa din egen bästa hormonella hälsa steg för steg med hjälp av bioidentiska hormoner och kosttillskott.
Mia skriver också om effekterna av trötta binjurar och sköldkörtelproblematik som också är väldigt vanliga "kvinnosjukdomar".
Förutom att Mia skriver enkelt och lättbegripligt om ett ämne som annars gärna kan upplevas som komplicerat, så ger hon oss också många exempel ur vekliga livet där kvinnor berätta om sin situation och hur de har blivit hjälpta.

Jag kommer att skriva mer om detta område framöver för det är superintressant och berör alla som är kvinnor eller umgås med kvinnor. Och vill du lära dig mer själv och kanske hitta de pusselbitar som du behöver för att känna dig pigg, glad, fokuserad, stark, full av energi, utvilad oavsett ålder eller period i livet, så tycker jag definitivt att du ska läsa denna bok. Du kommer att lära dig mycket om dig själv. Och även om du kanske som jag inte känner av några direkta "symptom" just nu, så kan du lära dig hur du ska göra för att försäkra dig om att du även slipper dem framöver.

Läs gärna mer om Mia Lundin på hennes hemsida: MiaLundin.se
Här kan du beställa boken: Kaos i kvinnohjärnan:balansera dina hormoner och signalsubstanser på ett naturligt sätt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...