måndag 31 oktober 2016

Höstens/vinterns tema - gör mindre och må bättre ❤️!

Många bollar i luften.
För några år sedan var det många  rekryterande arbetsgivare som önskade att deras blivande personal skulle kunna ha det.
Idag är det inte lika vanligt att läsa det önskemålet i en platsannons.
Vi börjar förstå att det inte är hållbart att ständigt "jonglera" med massor av olika arbetsuppgifter och snabbt kunna fånga upp nya på vägen.
Vi är liksom inte gjorda för det. I varje fall inte i det långa loppet.

Ändå är vi många som både på jobbet och privat envisas med att försöka hinna med så mycket vi bara kan. För att vi måste. För att vi tror att vi måste. Och för att vi själva väljer och vill. Eller allt på en gång i värsta fall.

Och så blir vi tröttare och tröttare.
Känner oss stressade.
Upplever ett ständigt missnöje med att vi just aldrig känner oss nöjda utan hela tiden ska hinna med något mer - på vägen och i farten.

Det vi måste inse är att med dagen "utbud och möjligheter" kommer vi aldrig att bli "klara" med våra uppgifter och vi kommer också ha svårt att känna oss nöjda om vi hela tiden ser vad vad som finns att göra. Istället måste vi själva bestämma oss för var vi ska säga stopp, pausa, stänga av.

Downsizeing väcker mer och mer uppmärksamhet.
Ett begrepp som innebär att vi skalar av i vår tillvaro -  gör oss av med prylar vi inte behöver.
Prylar är nämligen också något som tenderar att ta vår energi. För ju mer grejer vi äger, desto mer saker måste vi hålla koll på.
Och samma sak med allt vi gör eller snarare tror oss behöva göra.
Om vi skalar bort allt onödigt blir det så klart mindre att göra och hålla koll på.

Hösten är den perfekta årstiden för att downsiza i ditt liv.
Naturen gör det varje år - stänger ner, går i vila och samlar kraft.
Förr i tiden levde vi mer i samklang med naturen. Vi var beroende av ljuset och vi följde årstidernas växlingar naturligt. I dag behöver vi inte ta hänsyn till vare sig vilken årstid det är eller vilken tid på dygnet. Vi kan välja att vara lika aktiva jämt.
Det kan givetvis vara jättebra, men det medför också en viss problematik eftersom vi då har förlorat vår naturliga rytm att få ta det lugnare under den mörkare årstiden och att använda dygnets mörka timmar till att vila och sova.

Så min tanke är nu att vi hjälps åt på traven med att skala bort mycket av det där som vi faktiskt inte behöver ha eller göra. Jag kommer ge er lite tips här under bloggen under de närmaste veckorna, och sedan är det upp till dig att använda dig av det tips och idéer som du tycker passar dig.
Målet är att du ska ägna mindre tid till en massa onödiga saker som inte tillför något utan mer skapar stress. Istället ska du skapa lugn och tid för vila, återhämtning och sådant som du mår bra av.
Du får gärna fundera på hur det ser ut överlag i ditt liv och komma med  tips och förslag på tids- och energitjuvar som vi mår bäst  av att skippa.

Allt eftersom kommer jag att ge tips på områden som du kan se över i syfte att skala bort och förenkla för dig.
Det första du kan göra är att vara observant under de närmaste dagarna och se vad det är du lägger din tid på. Skriv gärna dagbok!
Här nedan är några av de områden som du gärna får fundera kring. Tanken är sedan att vi successivt tittar på de olika områdena och att du får en chans att se över dem i lugn och ro och efter dina förutsättningar.

 • Hur använder du din mobiltelefon? Tar den mycket av din tid? Använder du den mer än du faktiskt behöver? Är den en av dina tidstjuvar?
 • Hur använder du din dator? Slösurfar du eller använder du den till det du verkligen behöver?
  Har du en förmåga att ha många flikar uppe och jobba med många saker på en gång? Sitter du vid datorn mer än du faktiskt mår bra av och behöver.
 • Hur ser det ut i garderoben? Har du mycket kläder, men inget att sätta på dig? Har du en tendens att köpa plagg som du sedan glömmer bort att du har? Vet du var du har allt?
 • Hur ser det ut i badrumsskåpen? Har du mycket rengöringsprodukter, smink, stylingprodukter och annat att hålla reda på? Använder du allt? Har du bra ordning?
 • Hur ser det ut i städskåpet? Använder du alla produkter? Är det en bra ordning?
 • Hur ser det ut i köksskåp? Är det bra ordning? Använder du alla redskap och produkter?
 • Hur ser en arbetsdag ut? Hur använder du tiden? Är det fokus på en sak i taget eller hoppar du mellan många olika uppgifter?
 • Vad gör du när du kommer hem från jobbet? Prioriterar du rätt? Gör du allt på en gång? Lägger du din tid på rätt saker?
Håll koll här på bloggen för tips och idéer för hur du kan downsiza ditt liv på både onödiga prylar och uppgifter för att istället skapa tid för dig och det du behöver.
Redan i morgon presenterar jag första området att jobba med och sedan avverkar vi ett nytt område varje vecka.


2 kommentarer:

 1. Låter som en bra utmaning nu under hösten så att våren får komma och jag har massor av tid att njuta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så KaTinka :-). Vi skapar bästa möjliga förutsättningar nu och får njuta både på vägen och till våren.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...