tisdag 1 november 2016

Downsiza - mobiltelefonen 📱


Hur använder du din mobiltelefon?
Är den det hjälpmedel den är tänkt att vara eller är den både en tids- och energitjuv?
Det första vi ska titta på under våra veckor där vi försöker downsiza bland både våra aktiviteter och prylar är just mobiltelefonen.
För många är den ett större problem än de vågar erkänna för sig själva.
Den tar mycket tid. MYCKET.
Den blir också ett stressmoment om man upplever att man ständigt måste logga in och ha koll på allt ifrån jobbmejl till vännernas uppdateringar på Facebook eller vad som hänt på My Story på Snapchat.

Så handen på hjärtat nu:

 • Använder du din mobiltelefon mer än vad som faktiskt är bra för dig?
 • Kan det till och med vara så att du är mer eller mindre beroende av din mobiltelefon?
Det behöver givetvis inte vara något fel att aktivt använda sin mobil och hålla koll på sådant som känns viktigt. Men om du upplever att du tvångsmässigt måste logga in så har du ett problem. Och alla tillfällen då du får en lugn stund, plockar du upp mobilen då?
Vad händer då om vi fyller alla våra "lunga stunder" med att kolla runt på mobilen? Då får vi aldrig tid för att låta hjärnan bara vara. Tid för mental återhämtning. Vi fyller på med fler och fler intryck och stimuli. Om vi redan har problem med stress så är inte detta något som hjälper.

Så då är frågan vad kan du göra om du vill lära dig att använda din mobil mindre än vad du gör idag?
 1. Först och främst var observant på hur ditt mobilanvändande verkligen ser ut idag. Hur många gånger på en dag plockar du upp mobilen fastän det inte ringer i den för att kolla något? Räkna hur många tillfällen det blir på en dag. Var det fler eller färre än du trodde?
 2. Vad innebär det för dig att du kollar din mobil så många gånger som du gör? Hur påverkar det din vardag och/eller dina arbetsuppgifter?
 3. Om du skulle minska på ditt mobilsurfande, vad skulle det innebära för dig? Vad skulle du kunna ägna den tiden åt istället?
Sedan är det dags att titta på vad du faktiskt kan göra för att underlätta för dig att inte frestas av att titta på mobilen i tid och otid. Här kommer några tips på mig. Fyll gärna på med flera tips i en kommentar:
 • Bestäm dig för att inte titta på mobilen det första du gör på morgonen (om du inte väntar på något riktigt viktigt). Att direkt kolla av mobilen när du vaknat sätter kroppen i ett uppkopplat och stressat läge, och det är onödigt. Bestäm dig för ett klockslag som du måste vänta till tills du kollar mobilen. Eller kanske en aktivitet/händelse som till exempel efter det att du har gjort i ordning dig och ätit frukost.
 • Bestäm dig också för en "sluttid" för att använda mobilen för annat än att svara om någon ringer eller om du väntar någon annan viktig information. Lägg gärna undan mobilen minst en timme innan du går och lägger dig. Helst inte bredvid sängen utan någonstans där den inte kommer att störa dig med varken signaler eller eventuell strålning under natten.
 • Bestäm dig för några tillfällen under dagen då du ska kolla mobilen och se vad som har hänt. Försök hitta tillfällen som känns naturliga och som fungerar med jobbet eller med hur det ser ut hemma. Försök också att hålla dig till dessa tider och frestas inte att använda mobilen till slösurfande mellan dem.
 • Ha mobilfria zoner hemma. Lämpliga zoner kan vara vid köksbordet, kanske i soffan och definitivt i sängen. Och allvarligt talat, måste du ha mobilen med dig på toaletten?!?!?
  Kom gärna överens med övriga familjemedlemmar om vilka mobilfria zoner ni ska ha hemma, så kan alla hjälpas åt.
 • Städa bland dina appar. Har du en massa appar som du inte använder? Passa på att rensa bort dem. De tar bara onödig plats.
 • Kolla igenom vilka aviseringar du har påkopplade. Blir du störd av att det låter, piper, visslar i tid och otid? Stäng av alla aviseringar utom de som verkligen är viktiga för dig.
 • Ta också tillfället i akt att rensa bort en massa bilder som du inte behöver. Flytta gärna över de du verkligen vill spara till "säker plats".
 • Har du några egna tankar på hur du kan förbättra, förenkla och minimera ditt mobilanvändande så att mobilen blir en positiv tillgång för dig och inte en tidstjuv som gör dig stressad? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...