måndag 12 september 2016

Boktips - Gnisselzonen av Anna HallénAnna Hallén är en fantastisk kvinna. Hon besitter massor med kunskap om kosten och kroppen och är ständigt ivrig att lära nytt och också att ifrågasätta gamla kunskaper. Det sistnämnda gör Anna extra intressant. Vi vet nämligen inte ännu allt om hur kroppen fungerar. Vi vet inte heller allt om kosten och alla näringsämnen. Och vi vet definitivt inte om hur kosten påverkar kroppen. Gammal kunskap behöver ifrågasättas!
Vi vet mycket, men inte allt.
Ofta går vi också in i detaljfråga och studerar saker i ett mikroperspektiv. Eftersom våra kroppar (och våra livsmedel) är så komplicerade så blir det sällan rätt. Vi behöver se mer till en helhet och vi behöver bli mer lyhörda för att vi är olika och fungerar olika.

Nu så har jag då äntligen tagit mig tid att läsa Anna Halléns Gnisselzonen. I den här boken skriver hon om den "zon" vi kan hamna i när vi inte mår bra trots att sjukvården inte kan hitta några fel på oss. Du kan känna av värk i kroppen, ha sömnsvårigheter, ha problem med magen, vara konstant trött eller ha andra symptom som påverkar ditt dagliga mående.
Du får inte hjälp någonstans ifrån - för det är ju inget fel på dig. Men du mår allt annat än bra.
Jag vet att många känner igen sig i denna situation.

I boken ger oss Anna en grundlig guidad tur genom kroppens olika funktioner och dess samspel.
Det är en utmärkt bok för nördar som jag som gillar att sätta oss in i fettsyror, hormoner och massa andra fysiska funktioner. Anna förklarar något oerhört komplicerat på ett bra och pedagogiskt sätt. Jag skulle inte vilja säga att det är lätt att första. Eller snarare, det är så många funktioner så att det är svårt att greppa allt. Men man behöver absolut inte förstå precis allt. Det räcker nästan med att förstå att våra kroppar är oerhört komplicerade. Och att de ständigt gör allt för att optimera vår hälsa för oss. Problemet är att vi själva inte alltid är så duktiga på det.

Att det inte bara är kosten som spelar roll, även om det såklart är en viktigt pusselbit för vår hälsa, tydliggör Anna. Andra faktorer som är minst lika viktiga och i vissa fall ändå viktigare är att vi måste förpassa oss från våra Sympatiska (stressade) nervsystem till vårt Parasympatiska (lugn-och-ro) system. Jag har själv skrivit om just det tidigare. Vi behöver hjälpa våra kroppar genom att skapa bästa möjliga förutsättningar att låta dem göra det som de kan allra bäst - ta hand om oss.
Boken avslutas med ett kapitel med konkreta tips på vad vi kan göra för att själva ta hand om oss, skapa bättre balans och må bättre.

Det här är en bok jag skulle önska var studielitteratur på läkarutbildningen. Med krav på att läsa minst en gång varje termin.
En bok jag varm rekommenderar till dig som känner att du inte riktigt mår bra. Som kanske har varit hos läkare och fått någon "slask-diagnos" som ibs eller fibromyalgi. Eller som bara känner dig oändligt trött utan att kunna förstå varför.
Det är en bok som fungerar toppen som uppslagsbok när du vill veta mer om hur och varför du fungerar eller inte fungerar som du gör.
Det ger dig förklaringar och möjliga orsaker.
Den tål att läsas många gånger. För den är innehållsrikt och trots att Anna har lyckats göra allt det som i sig är ganska komplicerat väldigt mycket mer "lättsmält" för gemene man, så är det mycket fakta och många begrepp. Så känn inte att du måste förstå och greppa varenda mening. Du kommer märka att det räcker att förstå helheten. Sedan kan du om du vill "nörda" in på speciella områden som är aktuella för dig.

Här kan du läsa mer om det Parasympatiska nervsystemet (klicka) 

Här kan du läsa mer om och beställa Gnisselzoen (klicka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...