onsdag 14 september 2016

Är mellanmålen din snuttefilt?


Vi har fått lära oss att det är (livs)viktigt att fylla på med energi under hela dagen. Förutom de tre viktiga huvudmålen frukost, lunch och middag bör vi också äta mellan målen. En måltidsplan kan/bör se ut så här:
7:30 frukost
10:00 förmiddagsfika/mellanmål
12:00 lunch
15:00 tre-kaffet/mellanmål
18:00 kvällsmat
20:00 nattmacka

Äter vi inte regelbundet så kan vi riskera att bli hungriga eller sätta blodsockret i svaj.
Men samtidigt är det alltfler som väger allt mer.
Vi äter helt enkelt för mycket mat. De flesta av oss.
För det är det som är grejen. Vi är olika. Det finns absolut personer som behöver äta 5 - 6 mål om dagen. Om du är ett spädbarn, tonåring i kraftig tillväxtfas, tränar väldigt hårt, har ett fysiskt krävande arbete eller har en enorm förbränning - då behöver du äta mer än de tre huvudmålen.
Men vi som har relativt stillasittande jobb behöver det oerhört sällan.
Vi äter snarare av "uttråkning" eller av vana.
Visste du att vi kan få ett psykiskt (som sedan blir biologiskt) sug bara genom att titta på klockan och inse att den snart är 15:00 - tiden för eftermiddagsfikat? Hade du inte tittat på klockan hade du kanske inte känt av något alls förrän det var dags för kvällsmaten.

Våra kostråd är fortfarande anpassade efter en tid då vi var betydligt mer fysiskt aktiva under dagarna. Och även en tid då maten inte innehöll en så massa onödigt socker, snabba kolhydrater, härdade fetter och liknande.
Dessutom finns det en gigantisk industri kring detta som tjänar massor på att vi köper fika, kesella, mellanmålsbarer, mackor, risi-frutti, pressade juicer och boostade smoothies.
Och ju mer vi underhåller och äter den här typen av mellanmål fastän vi egentligen inte behöver, desto mer eldar det på vårt sug.

Äter DU mellanmål?
Hur många gånger om dagen?
Kanske också lite "snacks" på kvällen innan läggdags?
Du är definitivt inte ensam.
Men frågan är om du verkligen behöver dem?

Svara du jag på dessa två frågor så behöver du med stor sannolikhet de mellanmålen du äter:

  1. Är du  normalviktigt?
  2. Känner du att du har hyfsat jämn energinivå under dagen?
Svarar du nej på en eller båda frågorna kan det definitivt vara värt att prova att minska ner på mellanmålen och "snacksandet".

Det mellanmål vi väldigt sällan behöver är det på kvällen efter kvällsmålet. Det är ofta bara rent okynnesätande. Enda anledningen till att man kan behöva fylla på då är om man har haft ett tufft träningspass på kvällen och därför behöver fylla på med energi.
Annars vill kroppen inte annat än att få vila från mat och matsmältning under kvällen och natten. Då  har den fullt sjå att tillgodogöra sig alla näringsämnen från dagen som gått och vill vila sin matsmältningskanal för att kunna fokusera på läkning och reparation dessutom.

Fundera också på hur det ser ut för dig med mellanmål på förmiddag och eftermiddag.
Behöver du dem verkligen eller äter du av sug, av lust eller av slentrian?
Om du är rädd för att blodsockret ska dala, du ska svimma eller dö, så prova med att äta ett lite mer rejält huvudmål (frukost eller lunch). Välj bort de snabba kolhydraterna och se till att få i dig protein och bra fetter. Då håller sig blodsockret jämnare och du håller dig mätt längre.
Faktiskt är det så att vi genom att fylla på med massa småmål minskar vår förbränning. Det är först när kroppen får en längre sammanhållen vila från matsmältning som den kan börja förbränna på riktigt. Det får gärna gå 4 - 5 timmar mellan målen för att förbränningen ska fungera optimalt.
Men återigen är vi olika, så du måste prova och känna efter hur just du fungerar.

Ja men en frukt kan väl ta?
Ja, men den frukten sätter också igång hela matsmältningsprocessen, ökar insulinnivåerna och drar igång kroppens system. Frukt i sig är inte fel, men kanske skulle just du må bättre om du åt frukten i samband med måltiden istället.

Du som känner att du har en ojämn energinivå under dagen och som därför fyller på med mat och mellanmål många gånger under en dag.
Eller du som är överviktigt och äter för att du ska hålla igång förbränningen  - för vi har ju fått lära oss att vi lätt kan hamna i svält och inte förbränna något alls om vi inte äter var tredje timme.
Laborera lite med att plocka bort de där extra små målen - som ofta innehåller en massa snabba kolhydrater ändå.
Ta bort några mål i taget och känn efter hur det känns.
Prova under 14 dagar och ge noga akt på vad kroppen säger.
Med stor sannolikhet kommer du att bli förvånad över både att energin faktiskt håller sig bättre och jämnare när kroppen väl blivit van vid de nya matrutinerna. Och också att de där extra kilona du velat bli av med som kroppen envist hållit kvar, de har försvunnit.
Dessutom kanske du dessutom märker att du känner dig piggare och starkare rent allmänt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...