onsdag 27 juli 2016

Varför jämför du dig? Om semesterlycka och avundsjuka.Så här i sommar- och semestertider svämmar våra sociala medier över att bilder på vackra solnedgångar, mysig grillmiddagar, romantiska restaurangbesök, perfekta familjer och lyckliga stunder på exotiska platser. ALLA har det så fantastiskt bra! Eller?

Det är lätt för oss att jämföra oss med andra.
Men vad är det vi jämför oss med?
Vi får ju bara se en millisekund och en bråkdel av våra vänners "perfekta" liv på Facebook och andra sociala medier. En millisekund som har valts ut med stor omsorg och där allt det där andra som ett taskigt motljus, en odiskad disk eller griniga barn helt har valts bort.

Jag blir glad när jag ser att andra mår bra och visar upp härliga bilder i sociala medier. Jag blir glad för att de verkar ha det bra. Där och då.
Deras liv har ju ingenting med mitt liv att göra så tillvida att jag skulle varken bli lyckligare eller olyckligare om de inte befann sig på den där fantastiska stranden.
Jag blir glad och hoppas att de verkligen har det så bra som det ser ut.

Men för en del blir de soliga flödet på Facebook snarare ett hån.
En påminnelse om att de inte har råd att boka resa i år heller.
Ett konstaterande att de aldrig skulle gå att göra allt det där härliga som andra gör så länge barnen är små och i trotsåldern.
Eller en ledsam tankeställare som konstaterar att familjelivet (eller singellivet) inte alls känns så där romantiskt och perfekt just nu.
Och vet du vad. Det är ok.
Livet är inte alltid perfekt.
Om inte ditt är det just nu, så innebär det inte att det är ett ständigt pågående stadium.
Det kommer att förändras. Och ju snabbare du inser att du får göra det bästa av din situation - utan att överhuvud taget jämföra dig med andra. Desto snabbare kommer det att ske.

Kom ihåg att det vi visar upp ofta är en putsad fasad.
En retuscherad och glorifierad bild av vårt liv.
Det behöver inte alls vara fel i det. Tvärt om!
Låt det vara en inspirationskälla.

Sluta också att jämföra dig i syfte att du ska konstatera att alla andra kan och får.... medan du inte har någon möjlighet.
Livet är inte rättvist. Punkt.
Vi lever våra liv. En del av det vi möter och går igenom styr vi över. Annat inte.
Men någon total rättvisa finns inte.
Vi som bor i Sverige har dock generellt ganska mycket mer att vara glada och tacksamma över än personer som lever på många andra ställen i världen.
Men det betyder så klart inte att vi alltid har det bra....

Sluta känna dig avundsjuk och vara missunnsam  över saker som inte du har (just nu), kan få (just nu) eller gör (just nu).
Försök istället hitta det som du kan må bra av i ditt liv.
Det är inte alls säkert att livet är så där rosenrött och skimrande där på stranden på Bahamas. Och det kan inte du påverka.
Det du kan påverka är dina dagar där du är. Det är inte någon rangordning på var man är lyckligast och vad man måste göra. Det kan vara precis lika underbart med en god kopp te och en deckare uppkrupen i soffan med favoritfilten.
Eller en skön promenad i skogen.

När du slutar jämföra dig med andra och börjar leta godbitar och guldkanter i ditt liv så är DU en vinnare. Oavsett var andra är och gör.
Och du, glöm inte att dela med dig med en bild av dina lyckliga stunder för att inspirera andra ;-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...