måndag 27 juni 2016

INGEN hälsosam kosthållning innehåller en massa sötsaker!


Vi är genetiskt programmerade att gilla sötsaker. Det är vår förbannelse. Det är svårt att stå emot. Och idag till skillnad från före bara 100 år sedan så finns det obegränsad tillgång av sötsaker precis överallt.
På 70-talet trodde vi att det var fettet som var den stora boven för minskad hälsa och ökad vikt. Det ledde till att livsmedel manipulerades för att minska fetthalten. För att de skulle bli aptitliga då fettet togs bort (fett är en smakbärare och utan det kan mycket bli ganska smaklöst och helt enkelt en trist upplevelse) tillsattes istället framför allt socker och även andra konstgjorda smakämnen.
Vi lyssnade som alltid på experterna, valde nyckelhålsmärkt och lightprodukter och trodde att vi skulle bli både smalare och må bättre.
Så blev det inte riktigt. Snarare precis tvärt om.I dag har vi en världsomfattande fetmaepidemi och det är idag flera personer som dör av övervikt och de hälsoproblem det medför än av svält.

Så här en bit in på 2000-talet har man kommit fram till att det just inte är fettet som är den stora boven. Det är sockret.
Och eftersom vi har en sådan förkärlek för den söta smaken måste ju så klart livsmedelsproducenterna erbjuda oss nya och bättre (?) alternativ.
Det farliga vita sockret har bytts ut. Och livsmedelstillverkarna vill gärna låta påskina att det är till bättre och mer hälsosam sötning som inte påverkar blodsockret och inte gör oss feta. De är väldigt kreativa med att dölja socker i det vi äter genom att använda flera olika sötningskällor i samma produkt som har olika namn. (artikel här om 56 olika namn på sötningsmedel)
Men faktum är att vi idag inte vet hur våra kroppar reagerar på de processade och "nya" livsmedel som vi matar dem med på sikt.
Det var inte länge sedan man menade att konstgjorda sötningsmedel var fritt fram att äta då de inte påverkade blodsocker och insulin. I dag har det påvisats att de visst gör det.
Vi kan inte lura hjärnans förkärlek till sötsaker. Den kan inte göra skillnad på de olika sötsakerna utan tolkar det som att det är lika bra att lagra energin för kommande svältkatastrofer och bistra tider.
Så visst kan vi gå upp i vikt även av konstgjorda sötningsmedel.
En del menar till och med att vi går upp mer i vikt av dem än av vanligt socker.

Och all den naturliga sötningen som finns då?
Kokossocker, fruktsocker, honung, agavesirap osv. Det finns hur mycket som helst och det dyker upp nya varianter hela tiden.
Visst kan en del av dem vara nyttigare än vanligt socker, men det är MARGINELLT. De eventuella vitaminer och mineraler vi får i oss genom att välja en naturlig och oprocessad sötningskälla kommer inte att ge någon större effekt på din hälsa.
Och det är absolut INTE fritt fram att äta precis hur mycket "naturliga sötsaker" som helst.

Många tror att om de bara väljer en kosthållning där de tar bort det farliga vita sockret, så kan de i obegränsad mängd äta sötsaker med annan form av sötning. Kreativiteten att göra otillåtna och sockerrika rätter "hälsosamma" och tillåtna med hjälp av diverse olika sötningsmedel (både konstgjorda och naturliga) är obegränsad. Man uppfinner en egen kosthållning där det är ok att leva på desserter dygnet runt eftersom de inte innehåller något vitt socker.

Men vad tycker våra kroppar om det?
Och hur reagerar våra hjärnor på det ständiga intaget av sötsaker?
Som alltid reagerar vi olika. En del märker ganska omgående att de inte mår bra. För andra tar det längre tid. En del kanske aldrig kommer att reagera, men jag skulle bli mycket förvånad om det är så.
För tittar vi tillbaka historisk på vår kosthållning och vad vi har ätit genom hela vår evolution, så har sötsaker varit något vi ätit i mycket begränsad mängd då vi helt enkelt inte haft någon större tillgång till dem.
Vi börjar koppla ihop sötsaker med koncentrationssvårigheter och andra förändringar i hjärnans aktivitet (demens, ADHD, autism, asperger, depression etc,).
Vi ser också hur socker och sötsaker påverkar vår tarmflora negativt.
Och kopplingen mellan icke- fungerande tarmar och problem med förändringar i hjärnans aktivitet ser vi nu också.

Vi har inte alla fakta om hur kosten påverkar oss idag.
Kanske kommer vi aldrig att ha full insikt i hur det vi äter påverkar vår hälsa och vår vikt.
Kanske är det till och med bra att det är så.
Att äta blir mer och mer en vetenskap där vi försöker skapa oss kontroll och ligga steget före och manipulera. Ska det behöva vara så?
Personligen tror jag att lösningen inte ligger i att vi ska få mer och total kontroll.
Jag tror istället att vi måste lära oss att släppa kontrollen och ha ett mer avslappnat förhållande till maten och hur vi äter.
Vi vet vilken typ av mat som är nyttig - ät mer av den.
Vi vet vilken typ av mat som är onyttig - ät mindre av den.

En sak är säker.
Vi kommer aldrig komma fram till att det är ok att leva på sötsaker - oavsett varifrån den söta smaken kommer ifrån,
Sötsaker är sällanmat. De får ätas ibland och ska då avnjutas till fullo. Annars gör de ingen nytta. 
Om det sedan är sötat med vitt socker eller någon annan sötningskälla spelar då inte så stor roll eftersom du inte äter så stora mängder. Vi måste helt enkelt lära oss av med att allt måste smaka sött. Genom att successivt minska på sockermängd och sötning så kommer vi anpassa oss och inte lägre "kräva" att det ska vara så sött. Vi uppskattar andra smaker mer och kommer tillbaka till ett mer naturligt förhållande till sötsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...