tisdag 21 juni 2016

Din framgångsfaktor - att lära dig hantera motgångar!Den som vill bli framgångsrik inom precis vilket område som helst ska inte lära sig att undvika motgångar. Faktiskt kan det vara precis tvärt om. Det är inte nödvändigtvis så att vi måste söka upp problem och motgångar, men vi ska definitivt inte ducka för de som vi möter.

I mer än ett decennium har jag jobbat med samtal och coachning i olika former och jag har fått förmånen att möta många olika människor. En sak som de alla har haft gemensamt är att de
på olika sätt har mött motgångar i livet. Och något som slagit mig är att de som utåt sätt verkar leva ett framgångsrikt liv ofta är de som  har haft mest motgångar.

Visst kan vi planera våra liv. Vi kan sätta upp mål och vi kan jobba på strategier för att nå dem. Men vi kan inte styra allt vi möter i livet. Ingen önskar sig motgång och problem, men de tenderar att dyka upp ändå i olika skepnader.

Om vi tittar på önskan om att gå ner i vikt som jag möter hos många av dem jag kostcoachar, inte minst i kurserna Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT och Mindful Eating för Gottebrisar.
Alla ni som någon gång har försökt att gå ner i vikt genom att följa en diet, börja träna, lägga om kosten och allt vad det kan handla om vet hur svårt det är. Det är många faktorer som spelar in och alla har olika förutsättningar.
Men något som är gemensamt för nästan alla som vill gå ner i vikt är hur de hanterar motgångar.
Det kan sammanfattas med ett ord - KATASTROFALT.
Så gott som alla som vill gå ner i vikt och förbättra sin hälsa stöter förr eller senare på patrull. Antingen äter man något man absolut inte borde, eller så äter man alldeles för mycket. Ofta en kombination av dessa båda.
Och hur hanterar man det?
Jo, genom att äta ändå mer av sådant som man inte borde.

De som i det här läget lär sig att INTE falla ner i självömkan och negativa tankar och som istället konstaterar att "hoppsan, där gick det inte som jag hade planerat/önskat" och väljer att  se det som en ISOLERAD HÄNDELSE är de som kommer att bli framgångsrika.
För som sagt, motgångar kommer vi inte klara oss utan. Vi ska istället lära oss att hantera dem på bästa sätt.
När det gäller viktminskning/hälsa gäller det att dra lärdomar av det som hände och försöka förstå vad det var som skapade situationen. Sedan är det bara att fortsätta jobba vidare mot målet. Inte göra en stor grej av det.

På samma sätt kan man tänka när det gäller motgångar överlag.
Givetvis finns det grader av problematik och motgångar vi stöter på och en del är självklart svårare att ta sig igenom. Men oavsett är det bra att fundera på vad du kan lära dig och hur du på bästa sätt kan hantera situationen.
Att känna sig skamfylld och misslyckad skapar bara större problem och absolut inga lösningar.
Att söka hjälp och stöttning kan många gånger vara en bra hjälp på vägen.
Acceptans är ett annat sätt att hantera en jobbig situation. Att tänka att just nu är det så här i mitt liv. Men det betyder inte att det alltid kommer att vara så.


This To Shall Pass

Du behöver som sagt inte nödvändigtvis älska dina motgångar i livet, men välj att se på dem som de bästa läromästarna.
Och har du ett mål i livet som du vill uppnå - hitta en strategi för att hantera dina motgångar på och din framgång kommer inte att ha något tak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...