onsdag 15 juni 2016

Så påverkar du din metabolismMetabolism, av många även kallad ämnesomsättning, förknippar de flesta av oss med viktnedgång och hur snabbt vår kropp kan förbränna maten vi har ätit. Det stämmer att det är en del i metabolismen, men det är så mycket mer än bara förbränning av maten.
Metabolism handlar om precis alla kemiska processer som förekommer i din kropp. Och det är många det. Du är en oerhört avancerad "kemisk fabrik" där det dygnet runt pågår flera hundra olika kemiska processor för att din kropp ska fungera optimalt. Det handlar alltså inte bara om att du ska förbränna pizzan du åt utan om att varenda organ ska fungera så bra som möjligt.

Om vi pratar viktminskning är det många som är intresserade av att öka sin metabolism (ämnesomsättning/förbränning), men vi kan inte göra det som en isolerad aktivitet som endast tar hand om maten du ätit. Alla delar och funktioner i din kropp är sammanlänkade i olika processer, så vill du öka din metabolism handlar det om att påverka hela kroppen och alla funktioner.
Och det är ingen omöjlighet.

För att förbättra din metabolism kanske du har provat att:

 • Träna hårt och mycket
 • Provat något "mirakel-förbränningsmedel" som säljs med löften om supersnabb viktminskning.
 • Testat att lägga om kosten genom att utesluta någon livsmedelsgrupp, kombinera dem på olika sätt eller på annat sätt förändrat ditt matintag.
Visst kan du få effekt av dessa, även om jag aldrig rekommenderar preparat och tillskott i piller- eller pulverform som lovar viktminskning. Låter de för bra för att vara sant (och det gör de alltid) så är de också för bra för att vara sant. Dessutom innehåller de ofta en massa konstiga, onödiga och till och med hälsovådliga tillsatser som du inte vill ha i din kropp. Så låt bli!

Metabolismen i din kropp påverkas dock inte bara av det du tillsätter (äter) till din kropp eller det processer som förekommer i kroppen. Metabolismen påverkas av så många fler saker. Det här är viktigt att förstå om du vill må bra, ta hand om dig på bästa sätt och även om du vill förbättra din metabolism för att exempelvis gå ner i vikt.
Andra saker som också påverkar kroppens metabolism är:
 • Dina tankar
 • Dina känslor
 • Din ande/själ (dina tankar, känslor och ditt väsen på ett högre plan)
Låter det konstigt?
Vi tar ett tankeexempel: Säg att du har haft en tung dag på jobbet. Det har varit motigt och du har varit trött. När du kommer hem slänger du dig i soffan när du äntligen är klar med alla sysslor du behövt göra hemma. Hur känner du dig då? Hur skulle du säga att din energinivå (= din metabolism) känns i detta läge?
Inte så särskilt stark och effektiv, eller hur?

Säg då att du när du ligger där i soffan och känner dig helt slut både fysiskt och psykiskt får ett telefonsamtal. Den som ringer är en person som du tycker mycket om och som det var länge sedan du pratade med. Din vän berättar att han/hon precis har vunnit snuskigt mycket pengar och vill nu bjuda med dig på din drömsemester och kommer att stå för precis alla kostnader.
Hur skulle din energinivå (= metabolism) kännas då, tror du?
Är det inte ganska troligt att du skulle ha fått massor med energi, känna dig glad, upplyft och full av kraft?
Det enda som har hänt är att du har tänkt på något som du upplever positivt.
Det i sin tur påverkar dina känslor.
Och där har du utan att på något sätt ha tillfört kroppen något näringsämne (mat) eller utfört någon fysisk aktivitet påverkat din metabolism i allra högsta grad.

Vi behöver bli duktigare på att se oss själva, vår hälsa och vår vikt som en HELHET. Vi kan inte plocka isolerade aktiviteter (som att äta en specifik kost) och tro att det kommer lösa allt. Det kan absolut vara en del av ett pussel, men inte den enda pusselbiten.
Jag återkommer också alltid till att vi måste bli duktigare på att lyssna på oss själva - både efter våra fysiska och psykiska behov. Då vi är helt unika varelser har vi också helt unika behov.
Inte förrän vi stannar upp och lyssnar in kommer vi att hitta det vi söker.

Du behöver ta hand om både din kropp och din själ.
 • Kroppen behöver BRA mat, vilket innebär näringsrik mat - sådant som är så naturligt som möjligt och där alla näringsämnen finns lättillgängliga för din kropp. Skräpmat är det motsatta och det behöver inte vara bannlyst, men ska absolut inte vara grunden till din energi.
 • Dina tankar behöver absolut inte alltid vara glada, klara och positiva jämt. Men de bör heller inte  fastna i en negativ spiral. Ju mer tillfreds du är med dig själv och tillvaron, desto bättre mår hela du. Och du och ingen annan kan påverka din inställning och dina tankar. Låt dem ge dig kraft, energi, glädje och styrka så ofta som möjligt.
 • Själen behöver få utrymme att vara sig själv. Den behöver tid och tillit. Ett ständigt pågående arbete. Vad och hur vet du bäst själv - om och när du ger den plats....

Med andra ord måste du hitta en bra balans för dig mellan:

 • Bra kost
 • Lagom med fysisk aktivitet
 • Vila och avslappning
 • Göra saker som både kroppen och själen mår bra av


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...