måndag 4 april 2016

Morotsplättar - utan vete, mjölk och socker


I Grönsaksutmaningen som du hittar till HÄR på Facebook tipsar vi om recept och inspiration kring en förutbestämt grönsak/rotfrukt varje vecka. Den här veckan är det moroten som är i fokus. Moroten hör till mina stora favoriter då den är god, nyttig och inte minst väldigt tacksam att använda i mycket.
Här till exempel gjorde jag en variant på den så populära bananpannkakan och bytte ut bananen mot morot istället. Och det blev faktiskt ännu godare!
Här gräddade jag små plättar i stekpannan, men det går säkert bra att grädda som muffins i ugnen också. Det ska jag prova nästa gång.
Plättarna får en söt och fin smak av morötterna och kanelen som samspelar fint tillsammans. Vill du ha ännu lite sötare, så tillsätt en färsk dadel eller en liten klick honung.

Du behöver (till en portion)
1 medelstor morot
1 ägg
½ dl havremjölk (eller annan mjölk du föredrar)
1 msk cashewnötssmör (eller annat nötsmör)
1 tsk kanel
1 tsk fiberhusk
1 tsk gurkmeja
1 msk kokosolja
ev. 1 färsk dadel om du vill ha mer sötma.

Gör så här:

  1. Riv moroten grovt på rivjärn.
  2. Mixa samman  samtliga ingredienser med hjälp av stavmixer eller i matberedare.
  3. Låt smeten stå ca 5 minuter.
  4. Stek i ytterligare lite kokosolja i stekpanna. Jag hällde upp en matsked smet till varje plätt.
  5. Stek tills de fått färg och "stannat" och stek sedan nästa sida.
Jag serverade mina morotsplättar med en klick färskost - påMackan från Oatley, som jag blandade med lite vaniljpulver och ringlade sedan över lite honung som extra "helglyx" samt körsbär på toppen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...