onsdag 27 april 2016

Därför gör skräpmat dig hungrigare än nyttig mat


Har du märkt att du verkar bli hungrigare när du äter skräpmat jämfört med om du äter vanlig och redig "husmanskost"? Även om du äter ett rejält mål mat på snabbmatsrestaurangen och kanske avslutar med en maffig dessert, så blir du rätt hungrig bara några timmar efter måltiden.
Det är inte inbillning.

Vi blir hungrigare när vi äter snabbmat, även om den innehåller mer kalorier än vad en hälsosammare måltid innehåller. Kalorier är ju ett mått på energi och det bästa mått vi har (inte tillförlitligt dock) för att avgöra hur stor mängd mat som vi behöver. Alltså borde våra kroppar bli nöjda och under en längre stund om vi äter en rejäl måltid med skräpmat full av kalorier.
Men det fungerar inte så.

Du blir hungrigare därför att din kropp visserligen har fått i sig tillräckligt (eller till och med för mycket) energi.
Men den har inte fått i sig tillräckligt med näringsämnen. Det saknas vitaminer, mineraler och antioxidanter bland annat.
Och hur ska kroppen tala om för dig att den behöver riktig näring för att må bra?
Jo, genom det enda sättet den kan - genom att signalera HUNGER.

Så länge du har en kosthållning med stora delar skräpmat som inslag så är risken mycket stor att du kommer att överäta. Försöker du minska ner på portionerna för att du vill gå ner i vikt, så kommer du ständigt att gå hungrig.
Vad ska man gör då?
Jo, självklart ska du byta ut så mycket av kosten som du bara kan mot riktig mat som du lagar själv från grunden.
Det behöver varken vara krångligt eller bli dyrt.
Ta lite grann i taget och bygg upp en ny repertoar med nyttiga och goda favoriträtter allt eftersom.
Då kommer din kropp få de näringsämnen den behöver och tackar dig genom att få jämn och bra energi, stärka upp immunförsvaret och hålla dig mätt betydligt längre än på skräpmaten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...