torsdag 3 mars 2016

Mindful Eating för Gottegrisar - bli av med sötsuget på fyra veckor


Väldigt många, kanske till och med de allra flesta har ett mer eller mindre problematiskt förhållande till mat och då framför allt till sötsaker. Vi äter betydligt mer än vad som är nyttigt för oss. Och många har svårt att kontrollera sötsuget och känner att det snarare är det som kontrollerar oss.
Det finns flera samverkande faktorer som ligger bakom.
Vi är genetiskt programmerade för att gilla sötsaker - det är den snabbaste energin till vår energikrävande hjärna. Men inte den bästa. I varje fall inte i dessa mängder som vi äter sötsaker idag.
Och det är ett stort problem. Att sötsaker är så tillgängliga för oss idag. Vi förväntar oss att det mesta ska smaka sött och gott. Dessutom finns det i obegränsad tillgång för oss.

I min distanskurs Mindful Eating för Gottegrisar jobbar vi på ett lite annat sätt än du kanske är van vid för att bli av med eller lära oss hantera sötsuget. I de flesta andra fall handlar det om godisstopp, sockerförbud och liknande då vi helt under en viss period utesluter det söta. Och det kan fungera, men när godisstoppet är över har vi återigen svårt att hantera sötsaker eftersom vi har svårt att begränsa sötsuget.
I Mindful Eating för Gottegrisar har vi inte något förbud mot sötsaker. Faktiskt är det nästan tvärt om. Under de fyra veckor som kursen pågår ska du i varje fall inledningsvis äta sötsaker. Skillnaden här är att du ska lära dig HUR och du ska också göra det när du försatt dig i ett lugnt, avslappnat, medvetet och njutningsfullt tillstånd. Där kan du lära dig att hantera godsakerna. Du kommer känna själva när det räcker. Du kommer märka att ditt sug successivt försvinner och du kan själv välja om och i sådana fall hur mycket du vill äta. Det är du som styr och inte sötsakerna.

Varför är det här mer framgångsrikt än godisstopp och sockerförbud?
Jo för du lär dig hantera suget och sötsakerna förknippas inte heller längre med skam och skuld. Du får ett mer avslappnat förhållande och kan därmed fatta bättre beslut.
I och med att du lär dig att äta allting med njutning kommer du att märka att du faktiskt inte behöver äta så stora mängder längre innan du är nöjd eller mätt. Det innebär att du som har problem med överätning även kommer lära dig att hantera det.

Låter det spännande?
På måndag den 7 mars startar näta kurs på Facebook. Du kan läsa mer om upplägget och hur du anmäler dig via länken HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...