måndag 14 mars 2016

Grönsaksutmaningen - Palsternackschips, Frukostmuffins med palsternacka och Palsternacksgröt

 Så har du första veckan i Grönsaksutmaningen på Facebook gått och vår första "grönsak" var palsternacka. Många tror att palsternacka är en rotfrukt, men faktiskt tillhör den örtsläktet.
En lite bortglömd grönsak som jag själv sällan använder mig av. Men nu ska det bli ändring på det. Den är nämligen både god, nyttig och väldigt användbar till mycket.
God och lätt att råriva och blanda i sallader eller att ugnsbaka som tillbehör till kött, fågel eller fisk.
Här kommer ytterligare några nya favoriter från veckan som gick.
Häng med på Grönsaksutmaningen på Facebook (klicka) och få fler tips och idéer.

Palsternackschips
Palsternackschips är oerhört smakfulla och enkla att göra.
Du hyvlar palsternacka i tunna strimlor, vänder dem i lite olivolja med salt och peppar och brer sedan ut dem på bakplåtpappersklädd plåt. Sedan in i ugnen på 200 grader ca 20 minuter. Håll koll så att chipsen inte bli brända. 

Frukostmuffins med palsternacka
Förr i tiden innan socker fanns i var mans skafferi så använde man sig gärna av palsternacka i baket för sötning. Därför bestämde jag mig för att testa att ha riven palsternacka i mina frukostmuffins och det kommer jag garanterat att göra igen. Det blev fantastiskt gott!

Detta behövs till 3 stora frukostmuffins:
🔸1 riven medelstor palsternacka
🔸1 dl havregryn
🔸 1/2 dl krossade linfrön
🔸 2 ägg
🔸 1 dl yoghurt (jag hade soygurt)
🔸4 färska dadlar (kan skippas, blir sött ändå....)
🔸 1 tsk bakpulver
🔸 1 msk kanel
🔸 1/2 dl russin
Mixa ihop alla ingredienserna utom russinen i matberedare eller med mixerstav till en jämn smet. Rör sedan ner russinen och fördela smeten i muffinsformar. Jag valde stora format, men det går bra även med mindre.
Grädda i 200 grader i 30 min. Har du mindre formar får du förkorta gräddningstiden. Dessa muffins passar både till frukost, mellanmål och till fikat



Palsternacksgröten blev också en klar ny favorit. Så fantastiskt god smak och bra innehåll av fibrer och nyttiga näringsämnen. Jag kokade ihop den rivna palsternackan med kokosmjöl, ägg och havremjölk och smaksatte med kanel och ingefära. Det behövs ingen sötning alls. blir gott ändå.

Du behöver:
1 medelstor grovriven palsternacka
1 msk kokosmjöl
1 ägg
1 dl havremjölk (eller annan växtmjölk)
1 msk kanel
1 tsk torkad ingefära
½ dl russin
1 msk kokosolja

Gör så här:
Värm kokosoljan i en kastrull och rör sedan ner den rivna palsternackan. Häll över kanelen och ingefäran och stek mjukt under några minuter.
Häll sedan över kokosmjölet, knäck i ägget och blanda i mjölken. Rör ordentligt under medelvärme så att allt blandas väl och se till att inte ägget bränner fast. Låt koka på svag värme under ett par minuter och rör hela tiden. Fyll på med lite mer mjölk om det blir för torrt.
Blanda i russinen och låt koka med ytterligare någon minut.


Servera med mjölk och frukt eller bär efter smak.
På bilden har jag torkade aprikoser, bipollen och granatäpple. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...