fredag 1 januari 2016

Öppet brev till dig som ständigt bantar och kämpar för att gå ner i viktDet här är ett blogginlägg som jag hoppas kommer att läsas av många. Så hjälp gärna till med att dela. Tack!
Jag har jobbat med kost och hälsa i många år. Jag är både beteendevetare och kostrådgivare och har valt att till stor del fokusera på ätbeteende och kostvanor i första hand. Det beror dels på att jag inte tror att det endast finns en "rätt diet" som passar alla. Dels på att vår problematik med övervikt och ohälsa inte framför allt handlar om okunskap om vad vi ska äta. Vi har den kunskap vi behöver för att veta vad som är bra att äta och vad som är skräp. Problemet är att vi trots det inte klarar av att stå emot den onyttiga maten. Vi äter av andra anledningar än okunskap - känslor, stress, kemiska obalanser osv.

Jag är glad över att jag har valt att jobba med ätbeteende snarare än kost då jag ser att jag med min kunskap kan göra bäst nytta där. Tack vare redskap med KBT inriktning har många lärt sig att hantera sitt icke-fungerande ätbeteende.
Men jag ser ändå att det för alldeles för många är en STÄNDIG KAMP.
Det krävs en ständig medvetenhet.
Förhållandet till kropp och mat är aldrig avslappnat. Det är inte naturligt.

Jag känner att det måste räcka nu!
Visst har vi problem om vi tänker på att alldeles för många äter för mycket och av fel saker, vilket leder till både ohälsa och övervikt. Det är ett problem som vi måste ta på allvar.
Det handlar inte om utseende och ideal. Det handlar om hälsa och inget annat.
Hälsa är en kropp i balans som har energi, är stark, smidig och som jobbar för att du ska må bra på alla plan. Det kan inte mätas i kilon och centimetrar. Det är en känsla som du känner och som omgivningen ser.
Den syns i dina ögon och på hållningen.
Oavsett det kommer våra kroppar att se olika ut på både längder och bredder. Så att sträva efter att vi alla ska se lika ut är bara dumt. Så är vi inte skapta.

Men för många idag är det en ständig kamp och en ständig känsla av misslyckande.
Vi har vågen som vår "domare" som varje morgon talar om ifall vi är lyckade eller misslyckade.
Och vi räknar kalorier eller points för att vara säkra på att vi inte äter för mycket.
Men ärligt talat! Hur många gånger har vi inte följt olika dieter?  Hur många har inte vi inte känt oss misslyckade när vågen visar plus istället för minus? Och varför måste vi fortsätta att räkna kalorier och hålla koll hela tiden? Varför kan vi aldrig lära oss vad som är rimligt för oss att äta? Det är varken långsiktigt eller hållbart!

Jag känner att det måste räcka nu!
En mycket stor industri tjänar massor med pengar på att vi aldrig lyckas gå ner i vikt och känner oss misslyckad. Och vi bara fortsätter. Att gråta på vågen och mata in varenda tugga vi äter i en app i mobilen,
Det är inte naturligt.
Det är inte så det ska vara.
Våra kroppar är helt fantastiska och har förmågan att hantera både för mycket och för lite mat på ett balanserat sätt om det sker nu och då.
Vi är fel ute!

Hur många år av ditt liv har DU försökt att gå ner ett par eller betydligt fler kilon?
Hur många dieter har du följt?
Hur många kalorier har du egentligen räknat?
Och till vilken nytta?
Borde inte det innebära att du är fel ute? 
Borde vi inte tillsammans kunna inse att det inte är oss det är fel på?
Det är inte vi som är misslyckade!
Vi försöker på FEL sätt.

Min största önskan som kostrådgivare och beteendevetare för det kommande året är att vi slutar använda oss av vågen, att vi slutar räkna kalorier eller följer olika dieter.
För jag är fullt och fast övertygad om att bara genom att sluta med just det, så har vi halva lösningen på problemet.
Den andra halvan handlar om att vi behöver få ett mer naturligt och avslappnat förhållningssätt till oss själva och maten vi äter.
En stor och bidragande orsak till att vi inte har ett naturligt förhållande till maten är att den dels förknippas med så mycket skam och skuld och dels att vi lever så stressfyllda liv.
Skam och skuld gör sällan att vi äter mindre och bättre utan snarare mer av den sämre maten.
Och stressen skadar oss så mycket att vi inte förstår vidden av det.
Inte minst när det gäller matsmältning så är stressen vår allra största fiende. Den gör att vi inte smälter maten ordentligt vilket kortfattat gör att vi inte tillgodogör oss näringsämnena som vi ska (vilket i sin tur leder till att vi blir hungriga direkt fastän vi fått i oss tillräckligt med energi= kalorier), vi förbränner maten sämre och vi lagrar mer fett än vi behöver. En ond cirkel som fortsätter så länge vi känner oss stressade, äter under tiden vi gör annat och äter alldeles för fort och ofokuserat.
Visste du förresten att du genom att äta långsamt och njuta av maten ökar förbränningen med mellan 30 - 40%?

Visst måste vi tänka på att äta en i grunden bra och stärkande kost. Det innebär så ren och näringsrik mat som möjligt. Det innebär att vi sällan ska äta sådant som innehåller en massa tillsatsämnen, färgämnen, konsistensgivare, socker, vetemjöl och andra tomma kalorier.
Men det är inte totalt förödande att äta en glass eller ett mål snabbmat någon gång ibland.
Vi är unika och har därmed unika behov. En del mår bättre av mycket kött och "tyngre" mat, andra mår bäst av mer grönsaker. En del behöver äta lite och ofta andra större måltider och mer sällan. Så återigen finns det inte en endaste diet/kosthållning som passar alla, utan vi måste känna efter själva vad vi mår bra av.

Min önska för 2016 är att du som under kort eller lång tid har fått ett dåligt förhållande till din våg och som jagar kalorier och letar den perfekta dieten (snabb och effektiv ner i vikt) helt enkelt skippar det under detta år för att se vad som händer.

  • SKIPPA VÅGEN: Den är inte rätt redskap för att tala om ditt värde eller om du är en "lyckad" person. #vågavägravågen2016
  • SLUTA RÄKNA KALORIER: Att räkna kalorier är ett nytt påfund. Historiska sett har vi aldrig behövt beräkna vad vi har ätit energimässigt. Våra kroppar har förmågan att hantera varierande mängd mat (energi) och när vi är i balans har vi också förmågan att förbränna det vi äter. 
  • STRESSA AV: skapa lugn och medvetenhet rent allmänt i ditt liv i så stor utsträckning du kan, men inte minst när du äter. Genom att både laga och äta med Mindfulness (medvetet, avslappnat och närvarande) skapar du bästa förutsättningar för kroppen och själen att tillgodogöra sig näringsämnen och ökar din förbränning. #mindfulcooking #mindfuleating
  • KÄNN EFTER SJÄLV: vad din kropp behöver och mår bra av. Den talar om för dig vilken typ av mat den uppskattar och vilken som inte är lika bra. Du behöver lära dig att lyssna. Genom att minska på stressen går det betydligt lättare. När du lär dig att vara mer medveten och närvarande i nuet kommer det att bli en naturlig och självklar del i ditt liv - precis som det har varit för tusentals generationer före oss.

För handen på hjärtat. Alla dina försök tidigare har inte lett till långsiktiga eller bestående resultat. Eller hur?! Att äta och må bra är naturligt för oss. Det ska inte vara en kamp. Sluta kämpa och börja leva! Här och nu.
Sluta stressa och pressa. Det är förutsättningen för att du ska kunna lyckas.
Om det inte har fungerat tidigare kommer det inte att fungera under 2016 heller. Jag är ledsen att behöva säga det.

Om du känner att du vill ha hjälp, tips och råd på vägen, så håll koll här på min blogg, min Facebooksida eller på Instagram, så kommer jag att dela med mig av massor med tankar och tips som kan hjälpa dig på vägen.
Jag kommer under det kommande året att skriva mycket om hur du hittar balansen i dig själv. Hur du lever i samklang med kroppens behov och hur viktigt det är att vi hittar vår egen rytm och rytmen i samklang med dygnsrytmen och årstiderna. För trots att vi lever i ett sådant modernt samhälle så är våra kroppar fortfarande lika "omoderna" som när vi levde på Afrikas savanner.
Vi behöver hitta tillbaka till oss själva.
Det är nyckeln till din, min och vår framgång och hälsa.

Låt oss hjälpas åt att bli fria, glada, harmoniska och välmående och inte behöva styras av en industri som tjänar massor med pengar på att vi ska fortsätta att jag och kämpa för att gå ner i vikt och se "framgångsrika" ut. De behöver vår osäkerhet och vår längtan efter att bli perfekta. Men vi behöver inte dem. Vi är redan perfekta utan att alltid veta om det.

Följ mig på Facebook: Ulrika Gabriel Coach & Inspiratör
Följ mig på Instagram: Ulrika Gabriel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...