torsdag 7 januari 2016

Enklaste hälsotipset - Ät mer grönt!

Sojabönor i currysås

Ni vet att jag brukar säga att det inte finns en endaste diet eller kosthållning som passar alla och att alla mår bra av olika sorters mat i olika mängd. Men det finns en sak som gäller för de allra flesta (jodå, det finns undantag här också) och det är att det ofta finns stora hälsofördelar med att äta mer grönsaker och växter i olika former.
Jag själv är inte vegetarian, men äter gärna en till största delen vegetarisk kost. Som proteinkällor utöver det som redan finns i grönsakerna väljer jag helst vitt kött i form av fisk eller fågel. Men det händer att jag äter annat kött också. Dock inte så ofta och då inte i så stor mängd.
Jag tycker att kött kan vara gott, men jag tycker att grönsaker är ännu godare.
Dessutom tycker min mage och mina tarmar att det är lite extra besvärligt att smälta proteinerna i köttet. Så när jag äter kött tar jag alltid tillskott av matsmältningsenzym som hjälper magen och tarmarna att bryta ner måltiden.

Tidigare när jag och min familj planerade vad vi skulle äta den kommande veckan så utgick vi ifrån vilken typ av kött vi skulle ha. Det kunde vara fläskkotlett, korv, kassler, kyckling, lax eller något annat. Nu gör jag precis tvärt om. Jag ser på grönsakerna som huvudrätten och köttet som tillbehör. På så sätt är det mycket enklare att ge grönsakerna plats. En måltider och dagar blir också helt vegetariska om och när jag föredrar det. Om någon annan i familjen önskar kan man komplettera med lämpligt kött.

Jag ger inte nyårslöften... av princip. Men jag brukar tänka ut en NYÅRS INTENTION. Det är något som jag vill lägga mer fokus på under året. Min nyårsintention för 2016 är att prova på att laga minst en för mig ny vegetarisk rätt i veckan.
Jag har en hel del kokböcker hemma som jag kan inspireras från och så finns det så klart massor på nätet. I går så lagade jag till exempel salladen du ser nedan. Den heter Exotisk  mathavresallad och är från Janesh Vaidyas bok Maten är min medicin - Ayurveda i mitt kök.
Den var både jättegod, vacker att titta på och full av nyttigheter.

Vill du bli nyttigare och må bättre?
Varför inte hänga på? Prova en ny vegetarisk rätt varje vecka, eller köp med dig en frukt eller grönsak som du aldrig har smakat när du är och handlar.
Det handlar om att skaffa ny vanor, utöka din repertoar och finna glädjen i att äta mer grönt. Bra både för dig och för vår jord!

Exotisk mathavresallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...