onsdag 30 december 2015

Årsbokslut - summering av året som gick


Ett år som går mot sitt slut och ett nytt som gör anspråk på att ta plats.
Det blir liksom lite magiskt i luften då.
Det gamla vill tacka för sig och det nya viskar om nya möjligheter, nya vägar och nya erfarenheter.
Jag tycker alltid att det känns bra att summera året som gått. Dels för att fokusera på allt fantastiskt, berikande, givande, utvecklande och kanske också utmanande som har hänt. För att tacka för allt och alla som bidragit. För att fundera på vad som är bra och som ska få finnas kvar även i fortsättningen. Och också för att bestämma att vissa delar kanske ska få ha "gjort sitt".
Vad vill jag ta med mig in i 2016?
Och vad vill jag "tacka för visat intresse" och lämna kvar i 2015?

Hur gör man då för att kunna reflektera över ett helt år som gått?
Idag har vi många hjälpmedel vi kan använda oss av - Facebook, Instagram, Twitter etc. är lätt att scrolla igenom för att minnas.
Eller titta på bilder i kameran/telefonen.
Kanske skriver du dagbok? Det är ett utmärkt sätt att ta en stund för dig själv, läsa och minnas.

Själv reflekterar jag över dessa områden och tar hjälp av mina foton, Facebook och Instagram för att minnas:

  1. Glad och tacksam över
  2. Har varit utvecklande
  3. Har varit utmanande
  4. Önskar mindre av
  5. Önskar mer av
  6. Nya vägar
1. Glad och tacksam över
Som alltid är jag oerhört glad och tacksam över min familj/släkt, min bostad, mina vänner. De finns där som en trygghet och med kärlek. 
Jag är också oerhört tacksam över årets två härliga semesterresor. Den ena gick till delar av min mans släkt i Budapest och den andra resan gick till Biograd i Kroatien. Vi hade härliga veckor på båda ställena.
Tacksam över att jag kan jobba med sådant jag brinner för och där jag känner att jag kan göra skillnad - bidra till att skapa arbetstillfällen för långtidsarbetslösa via sociala företag, samt som kostrådgivare och beteendevetare hjälp personer att få bättre mat- och ätbeteende.
Så tacksam över att jag äntligen förstod att mina magproblem inte berodde på för mycket saltsyra (magsyra) utan tvärt om, för lite. Det har fått ordning på min känsliga mage, vilket du kan läsa om HÄR.
Fick också möjligheten att under sommaren utmana mig själv och prova något nytt - radiopratare på P4 Radio Västmanland. Genom att våga växer man!


2. Har varit utvecklande
Båda mina jobb (som anställd projektledare för sociala företag i Sala kommun samt egenföretagare som kostrådgivare och beteendevetare) är ständigt utvecklande. Jag lär mig något nytt varje dag och det är viktigt för mig.
Jag tycker mycket om att experimentera med maten och på ett enkelt sätt skapa nya recept med bra livsmedel som får mig att må bra och samtidigt är enkla att tillaga. Jag utgår från vad min kropp känner behov av, vad det är säsong för och vad som finns hemma. Enkelheten är viktigt. Och självklart också att det är gott. Här utvecklas jag ständigt.
Jag fortsätter också att ständigt läsa ny litteratur och ta del av ny forskning för att komma vidare. Jag känner att jag i och med min kurs Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT som jag hållit i flera år nu, har hittat ett mycket viktigt område och jag vet att jag här bidrar med många mycket viktiga pusselbitar för de som önskar gå ner i vikt och skaffa sig bättre matvanor.
Jag jobbar för att utveckla konceptet ännu mer utifrån grundtanken. Jag har den senaste tiden från flera håll fått bekräftat att mina tankar och teorier om hur vi ska äta är viktigare än vad. Det är något ni kommer att få ta del av under året som kommer ;-).

3. Har varit utmanande
Som tågpendlare har många dagar rent tids- och resemässigt varit en stor utmaning. Det blir långa (och tidiga , klockan ringer 4:45) dagar och tågen har "krånglat" mycket under hösten. Som lök på laxen har man förändrat hämtnings- och lämningstider för sonen som är beroende av skolskjuts, så det är en kamp många gånger att "få ihop det".
Att prioritera är ledordet och det som tyvärr allt för ofta får "stryka på foten" är min egentid som skulle gå åt träning eller att umgås med vänner. För att inte tala om sömnen....
Men jag försöker hålla en så bra balans jag kan. Och jag väljer att INTE ha ett dåligt samvete över något.
Vissa arbetsuppgifter som jag inte är kvalificerad för, men som ändå "landat på mitt bord" har också tagit sin beskärda del av min energi. Men jösses vad jag har lärt mig på vägen.
Min vinst i det här sammanhanget är förmånen att få jobba på en fantastiskt arbetsplats och känna att jag i mitt jobb verkligen får möjlighet att göra skillnad.
Jag har också under året avslutat några samarbeten som jag kände tog mer energi än de gav utdelning. Även om det både kan vara tråkigt och svårt känns det att det var helt rätt beslut. Var sak har sin tid.

4. Önskar mindre av
Tågförseningar och inställda tåg.

5. Önskar mer av
Egentid för träning och att umgås med vänner. Och att kunna prioritera sömnen. Men, som sagt, var sak har sin tid....

6. Nya vägar
Att ständig utvecklas och lära nytt är viktigt för mig. Jag är nyfiken av mig och vill gärna känna att jag får lära nytt. Jag kommer att börja året med att utbilda mig till instruktör för Medveten Andning, något som alla mår bra av att träna på, och inte minst de som äter för mycket/fel saker/av fel anledning. Tankar om ytterligare kurser/utbildningar finns, men jag tar en sak i taget.
Jag hoppas också att vissa "samarbeten" som påbörjats under hösten ska ta fart och leda till nya utmaningar och framgångar för alla inblandade parter. Håller mina tummar!

Hur ser DITT årsbokslut ut?
Vad ser DU fram emot?

Jag ser mycket fram emot 2016.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...