onsdag 27 januari 2016

Lever du i fel nervsystem?!?!?!?


Vår kropp är fantastiskt och oerhört sinnrikt skapad på många sätt.
Kroppen jobbar alltid för att hålla en jämvikt och balans på alla sätt - homeostasis.
Men i dagens samhälle och med de levnadsvillkor människan har skapat är det inte längre vare sig lätt eller självklart för kroppen att hjälpa oss med det.
Ta våra nervsystem till exempel. Vi har två olika nervsystem som ska hjälpa oss att klara både stressade och påfrestande situationer och att kunna ha en lugn och balanserad tillvaro:

Sympatiska nervsystemet (aktiverande)
Det är det här nervsystemet som aktiveras när det är fara å färde. Ett system som ska hjälpa kroppen och hjärnan att bli alert och snabbt klara av att fly från en farlig situation eller ta upp kampen mot en anfallande motståndare/vilddjur som vill äta upp dig.
Ett livsviktigt system som handlar om vår överlevnad.
Kroppen gör allt den kan för att göra dig strids- och/eller flyktredo - hjärtat slår snabbare för att pumpa ut blodet i kroppen, andningen blir snabb och ytlig och musklerna spännas. Samtidigt slutar kroppen med sådant som för stunden inte känns livsviktigt, som din matsmältning till exempel.
Det är i det sympatiska nervsystemet du hamnar när du känner dig stressad, oavsett om det är för en kort stund i en akut situation eller om det pågår under en längre tid.
Stress i sig är inte farligt. Det finns till och med studier som visar att stress har hälsofördelar för oss då det stärker vårt immunförsvar. Men, förutsättningen är då att vi har en balans mellan stress och avkoppling. När vi har upplevt en stressfylld situation bör den följas av en period av lugn och återhämtning. Att alltid har ett mer eller mindre påkopplat sympatiskt nervsystem har inga fördelar alls. Tvärt om.

Parasympatiska nervsystemet (nedlugnande)
Det här är vårt lugn och ro system och det nervsystem som vi bör tillbringa största delen av vår tid i för att kunna må och fungera optimalt. Här är kroppen lugn och balanserad och kan i godan ro göra precis det den behöver för att hjälpa dig att må bra utan att du behöver bekymra dig alls. Hjärtat pumpar ut blod till hela kroppen, lungorna hjälper till att syresätta varenda cell och mage och tarmar ägnar all sin energi åt att smälta maten och se till att alla näringsämnen tas om hand på bästa sätt.
Frid och fröjd med andra ord.

I dag lever vi i ett samhälle där det krävs att vi presterar på olika sätt. Det är krav både utifrån och från oss själva. Vi gör saker som vi själva vill och vi gör sådant som vi tror att andra förväntar sig av oss och vi gör sådant vi måste, fast vi kanske helst skulle slippa. Det är jobb, familj, vänner, barn, hushållsarbete, släkten, träning, ta hand om alla prylar vi äger, skaffa nya prylar, hålla oss uppdaterade med vad som händer i världen och i vår vänkrets. Det finns helt enkelt inte något stopp egentligen, om vi inte skapar ett själva.

Alldeles för många idag lever sitt liv till största delen i det Sympatiska nervsystemet. Det är stress med att hinna med allt hemma och det är stress på jobbet. Vi vill så mycket och tiden räcker inte till.
Det ironiska är att vi har försökt att skapa ett samhälle med en massa hjälpmedel som ska hjälpa oss att spara tid. Några exempel:

 • Färdmedel: bilar, båtar, bussar, flygplan etc.
 • Telefoner: vi kan kommunicera med varandra på ett ögonblick, var vi än bor på jorden
 • Datorer: vi kan kommunicera och ta del av ändlös information.
 • Butiker: någon annan har samlat ihop sådant vi kan behöva och vi kan handla av dem.
Men istället för att skapa tid verkar det som att det skapar ännu mera stress.
Eftersom det är lätt för oss att resa långa sträckor, så vill vi ny resa mycket och ofta.
Telefonerna har blivit våra "snuttefiltar" i och med att vi i dem både kan ha kontakt med omvärlden och få all information som finns på nätet på några sekunder. Det finns alltid något att kolla av, och vi har helt plötsligt fått behov av att kunna bli nådda hela tiden och få fram information direkt när en tanke dyker upp i huvudet.
Datorerna fungerar på samma sätt. Informationsflödet tar aldrig slut och vi har svårt att begränsa oss.
Butiker blir vår meckan där vi kan köpa oss lite nöjdhet och tillfredsställelse i form av mat, kläder, inredning etc, som vi egentligen inte behöver. Men det kan fylla upp ett litet tomrum någonstans - i vårt hem, vår mage eller vår själ.
Allt detta skapar stress.
Även tankar om att inte vara tillräcklig, inte klara av sina arbetsuppgifter, inte vara tillräckligt smal eller vältränad osv. skapar stress.
Och det värsta av allt är att den här typen av stress bär vi med oss hela tiden. Vi får aldrig vila från den utan vi har ett ständigt stresspåslag vilket påverkar kroppen negativt.
Vi lever våra liv i det Sympatiska nervsystemet.

Att leva till största delen i det Sympatiska nervsystemet har väldigt många negativa konsekvenser för vår kropp. Så många att jag inte kan gå in på dem alla här. Men några av de vanligaste är: depression, värk, problem med magen, sömnsvårigheter, huvudvärk, koncentrationssvårigheter.

Ett problem som jag ofta stöter på är personer som vill gå ner i vikt och bli mer hälsosamma.
Så länge du tillbringar dina dagar i det Sympatiska nervsystemet så är det, om inte omöjligt, så näst intill. Du jobbar ständigt i motvind.
När du är stressad fungerar inte matsmältningen (varför ska du ta hand om mat när du är utsatt för livsfara, tänker kroppen om den upplevda stressen?) och för att försäkra sig om att du kommer överleva så lagar den extra mycket fett. Du blir en fettinlagringsmaskin  även om du bara lever på isbergssallad och springer milen varje dag.
Faktum är att det du behöver göra, innan du kämpar (ännu mer stress) med dieter och träning är att se till att du kommer bort från all stress och tillbringar mer tid i det Parasympatiska nervsystemet.
En del kämpar på i årtal för att gå ner sina kilon, men inte förrän de ser till att få bort stressen och skapa en balans i livet så lyckas de nå sitt mål.

Vi kommer aldrig ifrån att det ibland blir "too much", men det är viktig att balansera upp det med sådant som hjälper kroppen att slappna av. Det mår vi så mycket bättre av på alla plan.
Och det fantastiska är att du kommer märka skillnad i ditt mående direkt.
Det här är några exempel på vad du kan göra för att hjälpa kroppen till det Parasympatiska nervsystemet:
 1. Lär dig andas medvetet. Lugna, djupa andetag som syresätter kroppen ordentligt talar om för den att allt är lugnt och det är läge att slappna av.
 2. Sov ordentligt. Känn efter hur mycket sömn du behöver. Det varierar.
 3. Lär dig avslappning och meditation. Att hjälpa kroppen att slappna av 5 - 10 minuter då och då har enorma hälsofördelar.
 4. Vistas i naturen. Rena rama magin för att få en avslappnad själ och kropp.
 5. Massage eller annan kroppsbehandling stimulerar må-bra och lugn-och-ro hormonerna.
 6. Kramas. Med din partner, dina barn, ett djur, en vän.... 
 7. Lyssna på vad du behöver för att må bra här och nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...