tisdag 12 januari 2016

Går du på SUMO-dieten, utan att veta om det?


Sumobrottarna vet hemligheten för att bli framgångsrika i sitt yrke -  hur de på bästa sätt ska bli stora och feta. De äter den största delen av sitt kaloriintag på kvällen och då i form av framför allt snabba kolhydrater.
Då har nämligen kroppen som sämst förbränning under dygnet och du får en extra kraftig inlagring av fett.
Nu är ju inte just yrket sumobrottare så vanligt i Sverige. Jag vet inte om det finns någon svensk sumobrottare faktiskt. Men man skulle kunna tro att många aspirerar på att bli i och med att sumobrottarnas framgångsdiet kopieras av många.

Hur ser ditt matintag ut?
Äter du mycket efter klockan 18 på kvällen? 

Vad är det du äter då?

För det är ju så här att på kvällen är vi trötta, rastlösa och uttråkade. Och vad vill kroppen (eller snarare hjärnan) ha då? Jo energi. Och energi för hjärnan är socker och andra kolhydrater som snabbt kan omvandlas till socker i kroppen.
Vi väljer att tolka signalerna som att vi måste fylla på med något sött och energigivande när vi istället snarare skulle konstatera att vi är trötta och kroppen behöver gå in i vila.

Våra kroppar är inställda på att förbränna maten i rytm med solen och dagsljuset. Vår förbränning börjar ta fart på morgonen efter den nattslånga fastan och förbränningen är sedan som störst under lunchtid - mitt på dagen när solen är som starkas. Sedan minskar förbränningen hela tiden fram emot kvällen. Vårt sista mål bör vi äta senast 18 och det bör då vara en lättare måltid som inte är så jobbig för kroppen att smälta och förbränna. När det är dags att sova bör kroppen ha hunnit ta hand om det mesta av matsmältningen som sker i magens övre del för att kunna ägna sig åt vila och och reparation. Du bör låta kroppen vila från matintag minst tre timmar innan du går och lägger dig för att ge den bra förutsättningar.

Om du har siktet in på att bli en framgångsrik sumobrottare bör du alltså sikta in dig på:

  1. Att äta mycket mat på kvällen och under natten.
  2. Att framför allt äta mycket snabba kolhydrater - socker, vetemjöl, bröd, kakor, bakverk etc.
  3. Att äta stora mängder.
Du som inte har några önskemål om att satsa på en sumo-karriär gör alltså tvärt om:
  1. Ät en måttlig frukost som håller dig mätt fram till lunch då du äter dagens största måltid. Ät sedan ett mindre mål på kvällen.
  2. Ät ditt sista mål senast klockan 18.
  3. Undvik en massa snabba kolhydrater överlag och speciellt under eftermiddagen och kvällen.
  4. Ät lagom stora portioner och undvik att äta dig proppmätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...