onsdag 2 december 2015

Skippa det onödiga ätandet genom att analysera dina triggersituationerVi är betydlig mer "programmerade" än vi förstår när det gäller sådant vi äter som så att säga ligger utanför våra dagliga måltider. Vi förknippar gärna platser, situationer och personer med mat och vi gör det helt omedvetet.
Ta ett biobesök till exempel. Frågan är, bestämmer du först vilken film du ska titta på, eller börjar du först att fundera på om du ska äta popcorn, godis eller dricka läsk? Eller allt på en gång kanske? Det är ju ändå bio och då hör det till.
Eller när syrran ska komma över och mysa över kopp te. Visst planerar du direkt vad du ska baka eller köpa hem så att ni kan få mumsa på något gott?
Kanske hör du till dem som varje gång du tankar bilen passar på att köpa en chokladkaka på samma gång? Det har blivit en sådan vana att du inte ens reflekterar över att du håller en choklad i handen när du ska betala. Det hör ju bara till.
För att inte tala om att sätta sig i soffan på kvällen framför Tv:n. Det går väl överhuvudtaget inte att göra utan att duka fram något ätbart, eller?

Om sådant här inte händer så ofta, så är det inte något större problem, utan kanske bara något att reflektera över eftersom det oftast sker i princip omedvetet.
Men för dig som har problem med ätbeteende och överätande så kan det vara viktigt att fundera på alla dessa situationer. För det kan bli en del.
Och inte nog med att det kan bli många tillfällen. När du väl har unnat dig något vid ett speciellt tillfälle är det lätt att överätandet fortsätter. Du startar en ond cirkel. Det leder till dåligt samvete och det vet vi ju vad det brukar innebära - just det, ännu mer onödigt ätande som "straff" eller "tröst".

Om du vet med dig att du har en hel del platser, situationer eller personer som du per automatik förknippar med ätande kan det vara idé att kartlägga dem. När du väl har identifierat ditt beteende är det nämligen mycket lättare att göra något åt det.
Här får du lite hjälp på vägen:

 1. Vilka situationer kan du identifiera där du alltid tar tillfället i akt att köpa/äta något onyttigt? Räkna upp så många du kan komma på. Tänk igenom hur en vanlig vecka ser ut och även när det är speciella tillfällen som resor, biobesök, osv.
  Ta sedan varje tillfälle och skriv ned vad du brukar äta. Nästa steg är att fundera på om det verkligen är nödvändigt för dig att äta just detta varje tillfälle.
  Det handlar inte om att du inte ska få äta, utan snarare att du ska stanna upp och inte låta det gå på rutin. Du ska reflektera och göra ett medvetet val varje gång det blir aktuellt.
 2. Vilka personer fungerar som triggers för dig? Är det mamma, kollegorna, bästa vännen eller kanske din partner?
  Skriv upp varje person du kan tänka på och fundera på vad det är som gör att du äter mer och kanske gör sämre val än du borde tillsammans med just dem. Väcker de några särskilda känslor hos dig? Varför får de dig att bortse från dina dagliga ätrutiner?
  Inte heller här behöver det handla om att du aldrig ska få äta något gott tillsammans med dessa personer, utan snarare att du ska reflektera och låta det bli helt medvetna val
 3. Nästa gång det är dags för dig att exempelvis gå på bio eller få besök av din mamma, så läs igenom dina tankar om situationen och hur du önskar hantera den. Tänk efter före och gör ett medvetet val vid varje situation.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...