torsdag 10 december 2015

Intensiv träning kan göra dig fet!


Ja den rubriken fick många att haja till. Inte minst alla PT:ar och andra träningsfanatiker, misstänker jag.
Nu var det er uppmärksamhet jag ville ha, och det fick jag. Nu ska jag förklara lite närmare vilken sanning det faktiskt ligger i rubriken.

Stress är vår tids största gissel. Vi förstår inte riktigt vidden av vad stressen orsakar i våra liv och hur den är delaktig i en rad olika nedbrytande processer och sjukdomstillstånd.
Stress är ett naturligt tillstånd för oss som ska hjälpa oss att fysisk och mentalt klara av allvarliga och livshotande situationer. Det finns många studier som visar att kortsiktig stress faktiskt är hälsofrämjande och stärker immunförsvaret. Men då handlar det om en kort period som följs av vila och återhämtning.
Problemet idag är att vi stressar mest hela tiden. Vi stressar för att:

 • Hinna packa barnens gympakläder
 • Hinna gå på alla föräldramöten och fotbollsträningar
 • Hinna springa milen
 • Hinna yoga
 • Hinna handla
 • Hinna umgås
 • Hinna städa
 • Hinna kolla mejlen, Facebook och Instagram
 • Hinna deadlinen på jobbet
 • Hinna gå på julfesten
  osv. osv.
Vi vill  (eller tror att vi måste) få rum med så mycket i våra liv trots att ingen av oss har mer än 24 timmar på ett dygn. Det skapar en långsiktig stress. Och långsiktig stress har inga hälsoeffekter över huvud taget. 

Många av dem som jag jobbar med och som önskar gå ner i vikt och bli mer hälsosamma upplever att det mesta i deras liv är stressigt och kravfyllt. Att känna att man inte duger som man är och att man måste eller vill gå ner i vikt och bli mer hälsosam kan också vara stressande.
Att träna är självklart för många. Att röra på sig är definitivt hälsofrämjande och något alldeles för många gör alldeles för lite.
Men sen finns det också de som vill träna sig i toppform. Kanske gå ner X antal kilon och bli så där tajt och deffad så att man kan väcker omgivningens beundran. Det ska synas att man har jobbat för att få sin snygga kropp.
Och det behöver inte vara något fel med det alls. 
Men, det kan också vara hel fel för en del.
För precis som jag brukar säga med kosten så finns det inte någon generell regel och diet som passar alla. Vi är alldeles för olika för att fungera på samma sätt efter samma sorts kost.
Precis på samma sätt är det med träning. Vi är olika och vi behöver olika.

När du tränar högintensivt utsätter du kroppen för stress. En stress som vi hanterar olika.
Många saker händer i kroppen när den är stressad, men jag tänker här koncentrera mig på vad som händer med när det gäller förbränning och matsmältning.
I en stressad situation ska kroppen hjälpa oss att tänka snabbt och kunna fly eller ta upp kampen med det som hotar. Det innebär att blodtillströmningen och aktiviteten styr om till hjärnan och muskler i armar och ben. Samtidigt stänger kroppen av matsmältningen. För inte sjutton kan den prioritera att smälta en måltid när livet hänger på en skör tråd (som kroppen gärna vill tro när vi känner oss stressade).
När vi upplever stress och matsmältningen stängs av, eller minimeras kraftigt innebär det flera olika saker:
 1. Maten bearbetas inte ordentligt i magsäcken och kommer ner obearbetad i tarmarna.
 2. Obearbetad mat i tarmarna kan orsaka gaser, magknip, skador, allergier, inflammationer och andra problem.
 3. Kroppen kan inte tillgodogöra sig näringsämnena från den osmälta maten. Om kroppen upplever att den inte fått i sig tillräckligt med näring så signalerar den att den behöver mer - genom att tala om att den är hungrig. Det i sin tur innebär att vi äter mer än vi behöver.
 4. Kroppen prioriterar inte förbränning när den upplever stress, utan tänker tvärt om att eftersom det verkar vara fara å färde är det bäst att vi sparar allt som reserv i fettdepåerna.
 5. Stresshormonet kortisol ökar fettinlagringen, framför allt runt magen. Det gör också att kroppen börjar bryta ner musklerna och proteinsyntesen försämras.

Upplever du stress kring alla träningspass du ska hinna med eller om du känner att kroppen blir helt slut efter träning?
Vill du gå ner i vikt och komma i form genom att träna mycket, men märker att du inte får så mycket resultat? Då kan det vara så att just du tränar för hårt jämför med vad din kropp mår bra av. Oavsett vad din PT eller dina träningskompisar säger. För du kan inte jämföra dig med dem eller någon annan.
Det som händer om du tränar för hårt är att kroppen ser träningen som stressande vilket i sin tur gör att du istället för att få en bra förbränning får rakt motsatt effekt. Du får jobba extremt hårt för att gå ner i vikt.

Alla mår bra av att röra på sig, men en del mår bättre av att fokusera på vardagsmotion, raska promenader, yoga och liknande.
Allt är en helhet och både du och dina förutsättningar kan förändras och då kan du behöva anpassa din nivå på träningen efter det.

Känner du att din intensiva träning som du ägnar dig åt inte ger de resultat du borde få, så fokusera istället en period på vardagsmotion och lättare fysisk aktivitet samtidigt som du äter bra kost.
Träna på avslappning och se verkligen till att varva ner. Skapa lugn och dissa stress.
Det kan vara precis det här du behöver för att få fart på förbränning och viktminskning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...