onsdag 23 december 2015

God Jul - på mitt eller ditt sättJulen är vår mest traditionsbundna högtid och har vanor och traditioner som sträcker sig många generationer bakåt i tiden. Vi vill gärna att jularna ska vara som de alltid har varit. Tänker tillbaka till vår egen barndom, minns bara det fantastiska och magiska och vill ge våra egna barn precis samma känsla och lite till.
Men vi tänker inte på att julen som den var för några generationer sedan byggde på att det enbart var familjefadern som förvärvsarbetade. Hemma fanns kära mor som kunde julstöka i godan ro med start redan i september.
Idag ser förutsättningarna lite annorlunda ut. Därför är det orimligt att ha lika höga krav på nybonade golv, manglade juldukar, inlagd sill efter faster Märtas recept och 7 sorters julkakor.
Vi behöver skapa våra egna traditioner och fundera på vad som är viktigt för oss - här och nu.
Det finns inga måste. Julen kommer och julen går oavsett hur du väljer  att fira eller inte fira. Att inte fira är också ett val.

Se till att din julhelg blir bra för dig och för de du firar tillsammans med.
Eller strunta i att fira om du känner att det är bäst för dig. Det kanske är något annat du behöver.
Julen är heller inte förknippad med glädje och kärleksfulla familjer för alla. För en del är det den absolut jobbigaste helgen på hela året. Försök skapa egna traditioner som passar dig. Ta hand om dig.
Vi har alla möjligheten att skapa vår egen jultradition och fylla den med sådant som vi uppskattar.

Så oavsett om du väljer att fira eller låter bli så hoppas jag att du nu får några sköna dagar med allt sådant som just du behöver.

Med ljus och värme från Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...