onsdag 16 december 2015

Börja 2016 med att lära dig ett sunt och hållbart ätbeteende!


Efter alla de år som jag har jobbat med kost och hälsa står det väldigt klart för mig. Det är inte för att vi saknar kunskap om vad som är bra och nyttig mat som vi har problem med ohälsa och övervikt. Idag är alla mycket medvetna om att det inte är bra att äta godis, glass, chips, snabbmat, dricka läsk osv.
Mitt jobb går med andra ord inte ut på att lära ut vilken typ av mat man ska välja.
Istället handlar problematiken om något helt annat.
Vi VET vad vi bör äta, men vi väljer ändå (mer eller mindre medvetet) att äta det som inte är bra för oss och också ofta i för stor mängd.

Ingen brist på kunskap alltså.
Istället handlar det om att vi äter av psykologiska själ. Det är här jag har märkt att det alldeles fenomenalt att vara utbildad både till kostrådgivare och beteendevetare.
Vi behöver förstå varför vi äter fel och för mycket.
Vi behöver också lära oss att hantera anledningarna på ett bättre sätt.

Visst kan det för stunden kännas skönt att lugna ner en stressig dag med en chokladkaka.
Eller att tugga i sig en påse chips för att man känner sig värdelös.
Men stunden av "nöjdhet" är mycket kort och följs sedan av det dåliga samvetet och en ångest - för problematiken finns ju kvar, och återigen har du gjort ett val att äta något som du vet att du inte borde. Du känner dig maktlös och värdelös som inte kan styra dina tankar och känslor.

Men det finns hjälp att få för dig som känner att du vill bryta dig ur din dåliga cirkel av ständiga dieter utan att du når ditt mål och känslan av misslyckande.
Den 11 januari är det dags för 2016 års första upplaga av Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT.
En kurs du går tillsammans med andra som delar dina erfarenheter. Vi håller till på Facebook i en hemlig grupp och varje dag får du en uppgift/ett förhållningssätt att jobba med som sakta men säkert bygger upp ett helt nytt medvetande hos dig och som ger dig verktyg för att bland annat klara av:

  • Att stå emot sug.
  • Att inte se dig själv som misslyckad
  • Att fortsätta jobba fastän det inte alltid blir som du tänkt dig
  • Att äta med fokus och njutning
Du kan läsa mer om kursens upplägg och innehåll HÄR.
Om du tror att det här är något för dig och vill hänga på i första kursen, så vänta inte med att anmäla dig eftersom det i dagsläget endast finns några få platser kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...