fredag 27 november 2015

Mjuk julkaka med apelsin och nejlika - utan socker, vete eller mjölk

Mjuk julkaka med apelsin, kanel och nejlika
 En kaka du snabbt slänger ihop och som både doftar och smakar (l)ju(v)ligt! Jag gillar att baka mjuka kakor i brödform. De blir ett behändigt format och lätt att skära lagom stora skivor.
I denna kaka kommer sötma och smak från banan och apelsin. Dessutom blir smaken extra julig av kanel, nejlika och russin. Om du vill kan du med fördel även blanda i lite grovhackade nötter.

Du behöver:
2 små mogna bananer (ju brunare desto bättre) eller 1 stor
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 dl bovetemjöl
½ msk fiberhusk (Psylliumfröskal)
1 dl riven kokos
½ tsk mald kryddnejlika
1 ½ msk kanel
1 dryg matsked kokosolja
Skal och saft av en ekologisk apelsin
½ - 1 dl russin
ev kokossocker eller honung för mer sötma

Gör så här:
Mixa banan och ägg med mixerstav eller i matberedare. Häll i bakpulver, bovetemjöl, fiberhusk, kokos, kryddnejlika, kanel och smält (rinnande) kokosolja och blanda ordentligt till en jämn smet.
Riv skalet från apelsinen och pressa saften ur den. Tillsätt skal och saft i smeten och blanda om väl. Blanda slutligen ner russinen och smaka av. Om du tycker att det behöver sötas mer - det beror på hur mycket sötma du får av bananen och apelsinen, så tillsätt lite kokossocker eller honung och blanda ner i smeten.
Smörj en brödform med kokosfett och häll sedan ner smeten.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 20 - 30 minuter.




4 kommentarer:

  1. Spännande!
    Undrar om man kan ta ett extra ägg och ta bort bananen? Är inte jätteförtjust i just banan. Måste nog testa! I övrigt låter kakan jättegod och jag har precis köpt hem bovetemjöl för att testa dina havrekex med pepparkakssmak. I år ska jag ha lite vetefritt hembakt hemma, som även jag kan äta! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag säkert att du kan göra. Möjligtvis behöver du kanske ta lite mer honung eller annat sötningsmedel om du tar bort bananen. Provsmaka smeten, så känner du vad som blir lagom.

      Radera
    2. Nu har jag bakat två varianter, en där jag följde receptet och en där jag skippade banan och tog ett extra ägg. De blev goda, men aningen smaklösa. Jag tog för lite nejlika tror jag.
      Kommer baka dem båda igen, men nästa gång ska jag nog ta i chaikrydda för att få mer julsmak. Kommer se till att ta mer apelsinskal i också. Hade ingen ekologisk hemma och vågade bara ta lite grann …
      Ikväll ska vi avnjuta bägge, med vispad grädde (smaksatt med antingen ingefära, eller lingonsylt, eller en av varje!)

      Radera
    3. Bra att du experimenterar! Jag tycker inte att kakan blir smaklös när jag bakar. Ta mer kryddnejlika nästa gång eller chaikrydda går så klart också bra. Och apelsinskalen ger jättemycket smak, så de ska du inte snåla på.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...