onsdag 25 november 2015

Mindless eating - vår källa till övervikt och ohälsa


Idag har vi den kunskap som behövs för att kunna äta och må bra.
Vi vet att en viss typ av mat och ett stillasittande liv försämrar vår hälsa på olika sätt.
Vi vet att skräpmat, snabbmat, socker, härdade fetter och en massa andra livsmedelstillsatser och ingredienser får oss att både bli överviktiga och sjuka.
Vi vet att vi kan räkna kalorier för att hålla koll på hur mycket vi får i oss i jämförelse med vad vi gör av med. Det finns dessutom massor med appar och sidor på nätet som hjälper oss att hålla koll på dem - kalorierna.
Med andra ord borde vi ha full koll på vad vi äter, hur vi mår och vad vi väger.

Jag har jobbat i många år med hälsa, kostvanor, ätbeteende och viktproblematik. Ändå kan jag säga att det för de allra flesta inte hjälper att vi har all denna kunskap.
Problematiken ligger i att vi inte klarar av att hantera den!
Varför är det så svårt när vi egentligen vet vad som krävs?
Det kan summeras med:

  • KÄNSLOR: vi tar maten till hjälp för att ta hand om våra känslor som vi på ett eller annat sätt upplever som obehagliga, jobbiga eller icke önskvärda. Vi döljer känslorna för en stund med framför allt sockerstinn och fet mat, eller mat i stora mängder. På så sätt behöver vi inte för en stund känna obehaget. Vi får en "instant kick". Men efter en stund kommer känslorna tillbaka och dessutom tillsammans med känslan av ångest och misslyckande i och med att vi har ätit något som vi inte borde och i större mängd än som var bra för oss.
  • KEMI: avsaknad av vissa bakterier i tarmarna eller gener som gör att vi har svårt att känna mättnad och lättare lagrar fett gör att vi inte kan hantera matmängden.
  • STRESS: som ju också kan vara en av de känslor vi försöker döva med maten. Men den kan också leda till att vi äter forcerat, på språng och ofokuserat. Med andra ord leder stress till Mindless eating.
Mat och stress är ingen bra kombination. När vi är stressade fungerar varken matsmältning eller förbränning som det ska. Det leder till att vi lättare lagrar fett och att vi inte tillgodogör oss viktiga näringsämnen.
När vi inte har fokus på själva ätandet utan kanske distraherar oss med att läsa en tidning, kolla telefonen, titta på Tv eller kolla på datorn så har vi heller inte någon koll på mängden mat som vi äter. Det blir lätt mer än vad vi har tänkt. Speciellt om det vi äter är något "lätt plockat" som godis, chips eller annat tilltugg.

I min kurs Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT jobbar vi mycket med motsatsen till Mindless eating, vilket då så klart innebär Mindfull eating. Att vara här och nu, bestämma storleken på portionerna och att sitta ner och äta njutningsfullt är viktiga pusselbitar för att komma tillrätta med ätbeteendet, hälsan och vikten. Här märks tydligt hur viktig det medvetna ätandet är.

Har du svårt att hantera ditt ätande?
Blir det ofta både mer än du tänkt och att du äter sådant du vet att du inte borde äta?
Då har du mycket att vinna på att börja äta mer medvetet, långsamt och njutningsfullt.
Några tips på hur du kan få ett mer medvetet ätande:

  1. Använd mindre tallrikar när du äter. Ögat, som är det "organ" som bedömer mättnaden först kommer att känna sig nöjd fortare när du använder en mindre tallrik som upplevs fylld.
  2. Lägg upp allt du tänker äta på en tallrik eller skål. Ät aldrig direkt ur en påse, skål eller förpackning. Då har du koll på hur mycket du äter.
  3. Sitt ner och ät. Låt både kropp och knopp få slappna av och var närvarande i måltiden. På så sätt ger du dig själv en stund av avkoppling och en njutningsfull matstund.
  4. Gör inget mer än att bara äta. Läs inte tidningen, kolla telefonen eller något annat. Ha bara fokus på maten du äter och det eventuella sällskapet du har med dig.
  5. Njut av varje tugga. Ofta njuter vi bara av de första tuggorna, sedan äter vi utan att känna efter hur det smakar. Låt istället varje tugga få bli njutningsfull.
  6. Se dig själv som en gourmet och ät hellre mindre mängd, men bättre mat. 
  7. Känn inte skuld och skam. Bestäm dig för vad du vill äta och njut då till fullo av smaken. Med stor sannolikhet kommer du allt eftersom att känna att det som är onyttigt inte alls smakar lika gott i stora mängder. Och efter ett tag kommer det kanske inte smaka gott alls vilket gör att du väljer bort det för att du vill - inte för att du vet att du borde.

1 kommentar:

  1. Har kört 5:2 i ca 6 v nu. Mest för att kunna utvärdera dieten, som jag egentligen mer kan kallas livsstil än diet. Det har blivit ett mycket bra sätt att kunna kontrollera och känna av hunger måste jag säga. Just hungerkänslor kan ju vara lite svåra att definiera ibland...är man verkligen hungrig...eller bara sugen...kanske rentav uttråkad. :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...