måndag 30 november 2015

God saffransgröt med variation



Jultid är gröttid. Ja för mig är i och för sig alla årstider gröttider eftersom jag gillar gröt. Men så här till jul låter vi julens typiska smaker ta över.
Gröt är bra frukost och mellanmål då den ger bra energi och håller dig mätt länge. Det gör att variera gröt på alla tänkbara sätt. Här visar jag på hur du kan göra en mycket god och mättande gröt med ägg som bas (ger extra protein och många nyttiga näringsämnen). Sedan väljer jag antingen kokosmjöl som ger en mer neutral smak där saffranet  kommer fram. Eller så väljer jag mandelmjöl som blandar sig perfekt med saffranet till en underbar smakkombination.



Saffransgröt med kokos

Du behöver:
2 ägg
1 msk kokosolja
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
ca ½ dl havremjölk (eller annan växtmjölk)
ett par små nypor saffran
1 msk Fibersirap Gold, honung eller annan sötning du föredrar
gojibär och/eller russin efter smak.

Gör så här:

  1. Lägg kokosoljan i en kastrull och låt den smälta på medelhög värme.
  2. Knäck äggen i kastrullen, sänk värmen till strax under medel och  börja direkt att röra med en visp så att inte ägget koagulerar direkt.
  3. Häll sedan under direkt under omrörning ned kokosmjölet, fiberhusken och saffranet. Fortsätt röra med vispen.
  4. Häll ned mjölken och russin och/eller gojibär och fortsätt att vispa så att gröten får en slät, fin konsistens. Om gröten känns för tjock, så fyll på med lite mer mjölk och rör tills du får lagom konsistens.
  5. Efter någon minut är gröten klar och färdig att ätas. Servera gärna med lite mer mjölk och toppa med russin och/eller gojibär på toppen.

Saffransgröt med mandel

Du behöver:
2 ägg
1 msk kokosolja
2 msk mandelmjöl
ca ½ dl havremjölk eller annan växtmjölk
ett par små nypor saffran
1 msk Fibersirap Gold, honung eller annan sötning du tycker om
russin och/eller gojibär

Gör så här:

  1. Lägg kokosoljan i en kastrull och låt den smälta på medelhög värme.
  2. Knäck äggen i kastrullen, sänk värmen till strax under medel och  börja direkt att röra med en visp så att inte ägget koagulerar direkt.
  3. Häll sedan under direkt under omrörning ned mandelmjölet och saffranet. Fortsätt röra med vispen.
  4. Häll ned mjölken och russin och/eller gojibär och fortsätt att vispa så att gröten får en slät, fin konsistens. Om gröten känns för tjock, så fyll på med lite mer mjölk och rör tills du får lagom konsistens.
  5. Efter någon minut är gröten klar och färdig att ätas. Servera gärna med lite mer mjölk och toppa med russin och/eller gojibär på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...