måndag 19 oktober 2015

Mindful eating - att äta med närvaro och njutning förbättrar både hälsa och viktEtt av de absolut viktigaste momenten att lära sig i min kurs Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT är att lära sig att äta medvetet och njutningsfullt.
Faktiskt är det för väldigt många det allra viktigaste redskapet för både viktminskning och en allmänt förbättrad hälsa. Och det utan att man egentligen gör några direkta kostförändringar utan enbart börjar äta långsamt och njutningsfullt.
Men hur kan det vara möjligt?


Om vi börjar att titta på det motsatta - mindless eating, så innebär det att du äter utan att ha fokus på att du äter, vad du äter och vilken mängd du äter. Du äter när du har ditt fokus någon helt annanstans - sitter vid datorn, läser tidningen, kollar Tv eller på telefonen exempelvis. Själva ätandet blir en bisyssla.
Det som händer då är följande: 1. Kroppen upplever en stressad och splittrad situation. Äter du eller gör du något annat? Eftersom kroppens uppgift är att se till att du överlever i alla situationer som den rimligtvis kan, väljer den att hjälpa dig att klara av den eventuellt farliga stressituationen genom att INTE prioritera din matsmältning. Då kroppen upplever någon form av stress/fara så är fokus på de funktioner som gör dig redo för att hantera en farlig situation. Den gör dig förberedd för att fly eller ta upp kampen mot något farligt. Då pumpar blodet fortare i kroppen, andningen blir lättare och snabbare och musklerna spänns. För att det ska fungera behöver den stänga av eller minska på andra inte lika vitala funktioner, som till exempel din matsmältning. Det innebär att maten inte kommer att bearbetas på bästa sätt i magsäck och tarmar. Den riskerar att komma ut i dina tarmar utan att ha brutits ned tillräckligt vilket innebär att du dels kan få problem med uppsvälldhet, gaser och smärta. Kroppen kommer heller inte att kunna tillgodogöra sig alla näringsämnen. På sikt kan det skapa skador på tarmslemhinnan, födoämnesallergier, inflammationer, sämre immunförsvar mm.
 2. Kroppens förbränning saktas ned. Istället för att förbränna maten till energi väljer den att spara på den - som fett, för att du ska kunna ha till senare tillfälle.
 3. Hormonet Leptin reglerar vår fettförbränning och skickar signaler till hjärnan som talar om när vi har fått tillräckligt med energi och bör sluta äta = vi känner oss mätta.
  När vi äter fort och ofokuserat produceras inte tillräckligt med Leptin, vilket gör att vi överäter.
 4. Då fokus inte är på själva ätandet är det väldigt lätt att du äter mer än vad du tänkt eller ens märker. När tidningen är läst eller alla meddelanden i telefonen är kollade är det lätt hänt att du konstaterar att hela chipspåsen är tom, kastrullen är urskrapad eller skålen är helt tom. Att du har ätit mer än du planerade utan att vara medveten om det skapar skuld och skam, vilket i sin tur skapar ännu mer stress. Dessutom är det väldigt lätt hänt att vi hanterar känslan av skuld och skam med att just äta ännu mer..... En ond cirkel.
Då förstår vi att det inte är ulitmat för varken vikt eller hälsa att äta snabbt och utan fokus.
Handen på hjärtat, hur många av dina måltider intas när du har fokus på något helt annat?

Om du istället väljer att äta så här:
 1. Välja tid och plats för ditt ätande där du kan vara fokuserad och känna lugn och ro.
 2. Äta långsamt och njutningsfullt. Smaka ordentligt. Tugga väl. Pausa mellan tuggorna. 
 3. Andas. Njut.
 4. Bestämma innan vad och hur mycket du ska äta.
 5. Skapa en trivsam plats och mysig stund - varenda gång du ska äta.
Här kommer du att få ett helt annat resultat.
Du ger kroppen en chans att göra precis det den är skapad för när du äter - smälta maten ordentligt och se till att varenda näringsämne tas tillvara.
Din kropp kommer att tala om för dig när den fått tillräckligt med energi vilket innebär att du lär dig att reglera mängden utan att behöva räkna kalorier eller hålla koll på matintaget.
Du kommer dessutom att ge dig själv en medveten stund av lugn, njutning och avslappning.
Så varför inte ta alla tillfällen i akt då då ska äta?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...